АМС РС: Бесплатна контрола исправности возила (ВИДЕО)

0
2611

Ауто–мото савез Републике Српске започео је превентивну кампању бесплатне контроле исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за вожњу у зимским условима. Кампања ће трајати до 27. новембра и биће реализована у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбједност саобраћаја и локалним заједницама.

Вожња у зимском периоду, нарочито када има снијега, за многе возаче представља проблем, јер је много захтјевинија него у другим годишњим добима. Управо због тога, Ауто-мото савез Републике Српске сваке године организује бесплатну контролу исправности уређаја.

– С обзиром да је од 15. новембра до 15. априла у Републици Српској обавезна употреба зимске опреме на путевима, циљ је да се возачима укаже на значај припреме возила за зимске услове, за посједовање дозволе како би возачи што безбједније учествовали у саобраћају и не угрожавали ни себе ни друге – каже Предраг Ликукур из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Под припремом возила за зимске услове вожње подразумијева се контрола вриједности расхладне течности, квалитета кочионе течности, дубине газећег слоја пнеуматика, свјетлосно-сигналних уређаја, уређаја за брисање вјетробрана и пераче вјетробранског стакла, опреме и прибора коју треба да посједују возачи на основу правилника и исправности амортизера.

Прво и основно правило вожње у зимским условима је већа пажња. Радње у саобраћају, било да је у питању промјена правца или брзине кретања, треба да се обављају спорије, јер нагле промјене могу да доведу до губитка контроле над возилом.

– Преглед је бесплатан и могу превентивно да се утврде неисправности на возилима како би грађани могли да их отклоне и да путују безбједно – каже Ликукур.

Овогодишња акција је превентивно-безбједносног карактера и не садржи репресивне мјере према возачима на чијим возилима буду утврђене неисправности појединих уређаја који су предмет контроле. Своје возило можете бесплатно контролисати до 27. новембра, када је и посљедњи дан акције.

PODIJELI