Би-Би-Си: Британија напушта ЕУ (ФОТО)

0
2591

Грађани Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да послије 43 године напусте Европску унију, јавио је јутрос Би-Би-Си. Према прогнозама Би-Би-Сија, 52 одсто грађана се изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48 било за останак у Унији.

08.29 – Дејвид Камерон ће и даље бити премијер иако је Британија гласала за излазак из Европске уније, поручио је британски министар спољних послова Филип Хамонд.

“Остаће премијер, спроводиће у дјело налог британског народа”, рекао је Хамонд за Скај њуз, пренио је АФП.

Послије објављивања првих непотпуних резултата избора у Британији, према којима је 52 одсто Британаца, гласало за излазак из ЕУ, покренуло се питање да ли би то могло да кошта функције британског премијера, који се залагао за останак у Унији.

АП је навео да се бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада сматра водећим кандидатом за Камеронову замјену.

08.00 – Лидер британске антиевропске странке УКИП Најџел Ферејџ изјавио је да премијер Дејвид Камерон треба да поднесе оставку након што је његова опција за останак у ЕУ поражена на референдуму. “Мислим да треба да имамо `Брексит` премијера. Сматрам да је за наше посланике неприхватљиво да он остане на функцији премијера”, сматра Ферејџ.

Према његовим ријечима, нови премијер треба да буде неко из Камеронове Конзервативне странке ко је подржао кампању “Брексита”. “Новог премијера треба тражити међу Мајкла Говом, Борисом Џонсоном, Лијамом Фоксом”, додаје Ферејџ.

07.51 – Вијест да су грађани Британије на референдуму гласали за излазак из Европске уније утицала је и на финансијска тржишта, а британски медији јутрос истичу да је фунта тренутно на најнижем нивоу у односу на долар од 1985. године.

Како се наводи, фунта и даље наставља да губи вриједност.

07.47 – Неименовани помоћник у канцеларији британског премијера Дејвида Камерона изјавио је данас, након што су непотпуни резултати референдума показали да су грађани Велике Британије одлучили да напусте Европску унију, да је та земља сада на “неистраженој територији”.

“Ми смо на неистраженој територији. Сви су јако уморни. Нису спавали”, рекао је он новинарима, преноси Ројтерс.

У међувремену очекује се обраћање британског премијера Дејвида Камерона.

07.23 – Ројтерс извјештава да је, на основу 90 одсто пребројаних гласова, 14.584.000 људи гласало за останак, а 15.705.000 за излазак из Уније.

Називајући овај референдум историјским, Би-Би-Си наводи да су Лондон и Шкотска гласали убједљиво за останак у ЕУ, што није био случај са сјеверним дијелом Енглеске.

Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Излазност је била висока – 72,2 одсто, саопштила је Изборна комисија, додајући да је важећих листића 33.568.184.

На референдуму у Британији био је регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавио је раније Би-Би-Си.

Уочи референдума, процјене су биле да ће исход бити неизвјестан, а референдумско питање је гласило “Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?”.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

Ово је трећи референдум у историји земље.

06.29 – За излазак Велике Британије из ЕУ на референдуму, према првим резултатима гласало је скоро милион грађана више од опције останка у ЕУ.

Према процјени Би-Би-Сија, резултат ће у процентима бити 52 према 48 у корист изласка из Уније.

У до сада пребројаним гласовима, већи градови су за останак у Унији док су провинцијални дијелови Уједињеног Краљевства у великој мјери за Брегзит.

06.18 – Би-Би-Си и Скај су нешто прије шест часова по нашем времену прогласили побједу опције за излазак из Европске уније.

BREAKING: Sky News projects the UK has voted to leave the EU in referendum.

Лидер УКИП-а Најџел Фараж је и прије тога прогласио побједу и рекао да је 23. јун британски Дан независности.

“Let June 23rd go down in history as our independence day.”@Nigel_Farage speaks with Leave well in front.

У међувремену британска фунта, послије почетног раста, пала је готово осам одсто у односу на долар, што је највећи дневни пад те валуте још од 2008. године.

01:12 – Прве процјене по завршетку гласања на референдуму у Великој Британији показују да је 52 одсто гласало за останак у ЕУ, док је 48 процената против.

То показује анкета фирме “Yougov” коју је пренио Ројтерс.

Забележена је рекордна излазност упркос тешким временским условима. Коначни резултати биће познати познати “до доручка“.

У Сандерленду побиједила је опција за одлазак из Европске уније, преноси Ројтерс, а у Њукслу за останак у ЕУ гласало је 50,7 одсто бирача, против је било 49,3 одсто.

Newcastle upon Tyne barely voted Remain, when it was thought they would easily vote Remain.

Опција за останак у ЕУ освојила 19.322 гласа на Гибралтару, а опција протиv освојила је 823 гласа, преноси Ројтерс.

Најџел Фараж који је предводио најтврђу опцију за излазак из ЕУ изјавио је да се стиче утисак да ће Британија остати у Унији, преноси Скај њуз.

Британски премијер Дејвид Камерон захвалио се на свом Твитер налогу свима који су гласали да Британија “остане јача, безбједнија и боља у Европи“.

CBS NEWS: “Brexit” decision too close to call http://ift.tt/28QtXhC 

Photo published for "Brexit" decision too close to call

“Brexit” decision too close to call

Voters in the United Kingdom decide Thursday on whether or not they'll stay in the European Union. Economists fear a departure could spur a global recession.

cbsnews.com

Биралишта широм Британије затворена су у 22 сата по локалном времену.

Право гласа имало је више од 46 милиона бирача, а референдумско питање гласило је: “Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?”

На биралишта су изашли британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству.

PODIJELI