Брисел сматра да је “Фолксваген” варао купце

0
2146

Европска комесарка за правосуђе оценила је да је ауто-гигант “Фолксваген” извео огромну превару с возилима с дизел-моторима, кршећи прописе већине земаља ЕУ о заштити потрошача.

“У већини држава-чланица ЕУ изгледа да су правила практично прекршена”, изјавила је Вера Јурова на конференцији за новинаре у Бриселу.

Брисел сматра да је “Фолксваген” варао купце

Такође је могуће да је “Фолксваген” прекршио и европске прописе о продаји и гаранцијама за робу широке потрошње, додала је Јурова.

На питање АФП-а, из “Фолксвагена” су рекли да те тврдње сматрају “неоснованим” и да их “јасно одбацују”, одржавајући “редован и конструктиван дијалог с властима и институцијама у Бриселу”.

Јурова је позвала купце да пријаве судовима аутомобиле и траже одштету јер је септембра 2015. године откривено да је “Фолксваген” у 11 милиона својих возила инсталирао софтвер за фалсификовање нивоа загађујућих материја у издувним гасовима.

“Начин добијања обештећења је у ЕУ компликованији него у САД”, признала је комесарка.

Комисија је стога летос покренула широке консултације о томе са организацијама потрошача у свакој земљи чланици од којих је тражила да јој дају информације, и са државним органима надлежним за заштиту потрошача.

Састанци са организацијама потрошача и надлежним државним органима су заказани за 8. и 29. септембар. То треба да буде прилика да се размотри могућност колективних тужби против немачког произвођача.

По писању листа Велт, “Фолксваген” је прекршио правила заштите потрошача у 20 земаља ЕУ.

“Та компанија је сада, после САД, суочена с претњом да ће и у ЕУ морати да исплати милијарде евра казни и накнада штете”, наводи лист.

Немачка група, која је власник 12 марки возила, укључујући “Фолксваген”, “Ауди”, “Порше”, “Сеат” и “Шкоду”, пристала је да плати 15 милијарди долара у САД да би измирила само део судских потраживања у вези са “Дизелгејтом”.

“Фолксваген” се уз то обавезао да од власника у САД откупи 480.000 аутомобила с дизел-моторима од 2.000 кубика, опремљених софтвером за превару при мерењу загађења, или да их поправком усклади са стандардима. Њихови власници ће такође добити надокнаду до 10.000 долара по аутомобилу, у зависности од модела.

У Европи, где се не очекује да “Фолксваген” финансијски обештети своје купце, незадовољство јача због неједнаког третмана америчких и европских потрошача.

PODIJELI