Гардијан објавио водич кроз Бањалуку

0
2491

Британски Гардијан објавио је “Инсајдерски културолошки водич кроз Бањалуку; град гдје се живи у кафеима”. Ријеч је о својеврсном водичу који описује град на обалама Врбаса.
Као занимљив податак наводи се број кафића, па тако стоји да на 200.000 становника постоји више од 1.000 кафеа и барова, али је, опет, тешко пронаћи слободно мјесто.

Како се наводи, Бањалучани воле нова мјеста, а ако то ново мјесто доноси и неки нови концепт, тим боље.

Када је ријеч о групама које се везују за Бањалуку, онда се наводи група “Сопот” као спој балканске умјетности и модерне технологије;

“Ријеч је о бенду од пет људи који свој стил зову ‘савремени музички хибрид'”, наводи се у овом тексту.

У тексту се спомињу и млади бањалучки умјетници, а издвојена је Селма Селман, 24-годишња визуелна умјетница, одрасла у ромском гету.

“Њен рад се протеже од филмова и сликања па до перформанса у стилу Марине Абрамович”, стоји у тексту.

Међу стварима које карактеришу Бањалуку спомиње се и урбана легенда о седам жена на једног мушкарца.

“И док је ова легенда далеко од истине, жене у граду конкуренцију схватају прилично озбиљно. Не постоји неки стандардни улични стил, већ је у оптицају све; од потпетица до старки, од леопардског узорка до готичког стила”, стоји у овом чланку.

Бањалука је, судећи по овом тексту, најпознатија по ћевапима!

“У БиХ, гдје је храна облик умјетности, бањалучки ћевапи су успјели ‘изгурати’ познати “Мек Доналдс”, који је затворен ове године.”

И на крају, наводи се и историјска ноћ 23. јула 2009. године, када су у овом граду гостовали Лени Кревиц и Кошин, која је наступала у склопу “Демофеста”;

“Два велика музичка догађаја за једно вече била су права ноћна мора за Бањалучане. Ипак, они најбржи су успјели да присуствују на оба догађаја”, стоји у овом водичу. /RTRS/.

PODIJELI