Дворжак: Срби да не улазе у НАТО

0
2667

Чешки режисер Вацлав Дворжак савјетује Србима да остану какви јесу и да не улазе у НАТО.

“НАТО и ЕУ су два пипка једне хоботнице, америчко ‘масло’. САД желе да владају и покоре цијели свијет, а да од Европе направе своју колонију. Ма колико се Њемачка чинила као лидер ЕУ она је заправо и даље окупирана и преко Ангеле Меркел само је продужена рука САД. Због чега бисте улазили у НАТО? Да ли зато што вас је бомбардовао, одузео Косово или прокламовао џихад у Босни? Да ли је овим потезима показао да вам је савезник”, упитао је Дворжак.

Он је поручио Србији да не жури са уласком у ЕУ, јер је, како каже, ЕУ у веома озбиљној, компликованој ситуацији, у рукама неспособних политичара који не виде реално свјетску ситуацију и притом су све марионете САД.

“Европљанима оваква ситуација више није ‘забавна’ и због тога све више јача национализам. Ипак, будућност Европе видим оптимистички, али претходно би требало да се ослободимо изнад-народних институција, бирократског апарата и кренемо из почетка”, оцијенио је Дворжак, који је аутор потресног документарног филма “Отето Косово” и један од најутицајнијих чешких режисера данашњице.

Дворжак, који је прије неколико дана у Београду почео са снимањем документарца о Сребреници, рекао је за “Вести” да већ дуго планира да направи филм који ће предочити праву истину о догађајима у Сребреници.

“Свјестан сам да је то велика рана како за муслимански, тако и српски народ због чега желим широј јавности да предочим праву истину”, каже Дворжак.

Он је додао да је свјестан да је послије више од двије деценије од трагичних догађаја и бројних пресуда Хашког трибунала тешко промијенити званичну верзију, али, истиче, да се неће ослањати на пресуде у Хагу зато што је “тај суд пропагандна институција која нема никакве везе ни са правдом ни са истином”.

“Желим да снимим обе стране, људе који су тамо живјели, оне који су били свједоци тих догађаја. Свако од њих треба да исприча своју причу, а да гледалац сам дође до закључка шта је довело до рата и крви. Срби су урадили колико су могли да би скинули љагу са свог имена, али им у тој борби веома отежавају стране организације, медији и ‘пета колона’ попут Наташе Кандић и других. Потребно је и да више странаца, посебно из земаља ЕУ и НАТО проговори о рату на Балкану, а посебно када је ријеч о међународним злочинима и производњи џихада у срцу Европе”, сматра Дворжак.

Он је изразио наду да ће премијери филма о Сребреници бити до краја године, додавши да има и финансијских, али и проблема са прикупљањем оригиналних видео-материјала и фотографија.

“Ту би нам добро дошла помоћ свих оних који располажу са том историјском грађом. У току су преговори са РТС, а када је ријеч о финансијама трошимо наш новац или донације наших пријатеља, власника успјешних фирми”, каже Дворжак.

PODIJELI