Дрво из Кине све популарније- Производња пауловније у Доњим Штрпцима, од расада до садница

0
3282

 

О пауловнији, необичном дрвету поријеклом из Кине, донедавно се на нашим просторима јако мало знало. Међутим, због многих предности које има, потражња за садницама пауловније и на нашим просторима je све већа, па се многобројни произвођачи одучују на њен узгој. У производњи пауловније одлучио се опробати и Станоје Бијелић /54/ из Доњих Штрбаца, који у свом пластенику тренутно има око 1.200 прошлогодишњих садница, а планира набавку још 3.000 нових.

“На идеју сам дошао прије двије године, након што сам у Србији код пријатеља видио како изгледа плантажа пауловније и чуо сам да је брзорастуће дрво, исплативо и веома тражено на тржишту. С обзиором да је примјена овог дрвета вишеструка, те да је веома отпорно и добро успијева на нашем подручју, набавио сам сјеме и кренуо са садњом. Поред узгоја садница почео сам да обављам и услуге садње пауловније и све врсте дрвета, па сам у селу већ засадио неколико њива мјештанима- каже наш саговорник. Бијелић истиче да је веома битно у узгоју овог необичног дрвета имати добре услове, те да садницама пауловније треба обезбиједити довољно влаге и квалитетну земљу.

“У условима који јој погодују, пауловнија брзо напредује и за годину дана може нарасти и до пет метара. Онда се пресијеца и избија поново и иде у висину и то се ради уколико желите техничко дрво. Ако се одлучите да ваше стабло пауловније служи као украсно дрво, као што ја имам у свом дворишту, онда се не дира ништа, него се крошња сама формира и остаје у природном стању” додаје Бијелић. Највише труда око узгоја пауловније захтијева прва година производње, а послије, када се формира коријење, биљка напредује не захтијевајући посебне третмане. Наш саговорник истиче да је чак и коријен пауловније могуће искористити и то за заштиту од клизишта.

“С обзиром да коријен овог дрвета расте дубоко у земљу може се посадити на мјестима гдје су могућа клизишта, а напоменуо бих и да је стабло веома издржљиво јер чак и када се пресијече, из њега иду младице које се обнављају, као код јасена” појашњава Бијелић.

Продајна цијена садница пауловније је четири марке по комаду, а за свој производ овај вриједни домаћин гарантује и квалитет.

„За сада моје саднице највише купују људи са села, а понекад и из града ако неко жели да уљепша своје двориште. Уколико неко жели да купи саднице може ме контактирати на број телефона 065/784-172“.

На њиви површине десетак дунума Бијелић је засадио и шуму у којој доминирају саднице пауловније, а у дрвореду налазе се и јасен и граб, па овај вриједни домаћин очекује да ће за пар година његова шума употпунити пејзаж његовог домаћинства у равници Доњих Штрбаца.

Пауловнија се одликује изузетно брзим растом, квалитетом дрвне грађе, лијепим цвјетовима, као и листовима који расту до 70 цм у пречнику, а само дрво и до 20 м у висину. Могућности употребе пауловније су многобројне, па се тако може користити као огревно дрво, а собзиром да је меко и лако за обраду,употребљава се и за израду намјештаја, музичких инструмената, дасака за једрење, дијелове авиона и бродова, играчака, ламперије и бродског пода који могу да кисну, за израду сауна и друго. Своје мјесто нашла је и као хортикултурна врста, за садњу у двориштима, парковима због хлада који дају њени огромни листови и због атрактивног и мирисног цвијета./прњавор ливе.инфо/

 

PODIJELI