Загреб укида Тита!

0
2022

Одбор за именовања улица и тргова Скупштине града Загреба донио је данас одлуку да се Трг маршала Тита преименује у Трг Републике Хрватске.

Прије расправе и гласања, предсједник Одбора Златко Хасанбеговић одржао је “дужи час историје” о позадини захтјева за преименовање трга и навео да “није ријеч о политичкој трговини, него о поништењу највећег симбола комунистичке југословенске владавине у Хрватској”.

У образложењу приједлога за преименовање који је упутио градоначелник Загреба Милан Бандић наводи се да је овај трг од свог настанка био простор идеолошко-политичке конфронтације.

“И поред тога што је човјек по којем је трг назван био антифашиста, он нас након 1945. године нажалост није повео путем којим су кренули народи западног, демократског и слободарског свијета”, објашњава Бандић.

Прије него што одлука дође пред Скупштину града Загреба, вијеће градске четврти Доњи град, на чијој је територији Трг маршала Тита, мораће дати ново мишљење након што су се већ 2013. изјаснили против преименовања, а то морају да учине и вијећа осталих градских четврти.

Извор: СРНА

PODIJELI