Зелено свјетло” за превоз меса преко ЕУ- испуњен договор Српске и Њемачке

0
2366

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поздравља одлуку Сталног одбора Европске Комисије, којом је одобрен превоз свјежег говеђег меса из БиХ преко територије ЕУ ка трећим земљама и подсјећа да је то био један од услова Републике Српске како би дала пристанак на потписивање Протокола уз ССП у јулу прошле године.

Из овог министарства наводе да је тиме проведен договор са састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и министра пољопривреде Стеве Мирјанића са њемачким министром пољопривреде Кристијаном Шмитом из јуна прошле године.

Подсјећају да је од 1.фебруара ријешено и питање бесцаринског извоза воћа и поврћа из БиХ у ЕУ, што је такође био један од услова Републике Српске.

“Сматрамо да ће то бити значајна помоћ нашим произвођачима, што је и био циљ Републике Српске током преговора”, наводи се у саопштењу.

Стални одбор за биљке, животиње, храну и храну за животиње Европске комисије одобрио је БиХ провоз свјежег меса говеда преко територије ЕУ, саопштено је данас из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Одлука је донесена на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа и Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић изјавио је да су овом одлуком остварени вишемјесечни напори Министарства и Канцеларије за ветеринарство да се омогући транспорт меса копненим путем преко територије ЕУ.

Ове погодности посебно ће се одразити на извоз меса у Турску и Русију, јер ће извозници моћи користити алтернативне превозне могућности, додаје се у саопштењу.

извор: РТРС/ СРНА

PODIJELI