Како је настала првоаприлска шала?

0
2957

Данас је Свјетски дан шале, када се многи труде другима направити разне смицалице само због смијеха и забаве иако понекад те наизглед безазлене шале имају и нежељене ефекте.

Први април се обиљежава већ вијековима, али је његово поријекло нејасно.

Постоје разна тумачења, а једно од њих је да се овај својеврсни “народни празник” појавио крајем средњег вијека у Европи као Дан свих луда, који је представљао општенародно весеље.

Једна од верзија настанка дана посвећеног шали је да је наводно 1. априла непозната млада дјевојка понудила тајни “рандеву” Хенрику IV, краљу Француске, који је владао од 1589. до 1610. године. Хенрик је, пази чуда, био склон младим женама и радо је пристао на састанак у дискретним одајама дворца. Кад се Хенрик појавио у назначено вријеме на састанку, нашао је умјесто младе дјевојке своју супругу Марију де Медичи.

Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову “Даном свих глупака”.

Финци тај дан повезују са прољетним подучавањем дјеце о привредним радовима, а слично је и у Швајцарској. Постоје мишљења да коријени тог “празника” досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи становници умјели да се добро забављају, смишљајући различите шале.

Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. вијеку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио “априлску рибу”.

У холандском Ејндховену одржава се својеврсна традиција збијања шала 1. априла, новине се утркују да објаве “ексклузивне” вијести, као на примјер о доласку неких свјетских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици.

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни балканске просторе, па се често у медијима могло наћи понешто што би “изненадило” читаоце.

Музеј шала у Сан Дијегу објавио је списак десет најбољих првоаприлских шала у англосаксонској штампи, а једна од најсмјешнијих има везе са политиком. Та шала односи се на амерички државни радио, који је 1992. године најавио нову кандидатуру Ричарда Никсона за предсједничке изборе, под мотом: “Нисам учинио ништа лоше и нећу то поновити”!

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде након тога, онда и сами постају априлске луде.

PODIJELI