Култни аутобус из “Ко то тамо пева” иде на турнеју

Култни аутобус из “Ко то тамо пева” иде на турнеју

SHARE

Рестаурација аутобуса из култног филма “Ко то тамо пева” почела је у просторима загребачког Јадран филма и након његовог враћања у стање, у каквом је био за вријеме снимања 1980. године, планирана је турнеја по државама бивше Југославије.
Аутобус из филма "Ко то тамо пева" - Фото: илустрација

Аутобус из филма “Ко то тамо пева”Фото: илустрација

– За Мерцедесов аутобус из четрдесетих година прошлог вијека постоји велики интерес јавности, али и инвеститора заинтересованих за рестаурацју, изнајмљивање и турнеју, а међу њима је и велика фирма која послује у Хрватској и сусједним земљама – каже предсједник Управе Јадран филма Винко Грубишић.

Турнеја би могла да почне крајем љетње сезоне, а у том пројекту учествоваће и велика имена из Хрватске и сусједних земаља. Наглашава и да за аутобус сваке седмице прима неколико позива оних који желе да га купе или изнајме, али у Јадран филму аутобус с натписом “Крстић и син” сматрају “породичним сребром”.

Осим турнеје, у плану је и извођење аутобуса на загребачке улице након рестаурације и добијања регистрације под посебним условима.

Упитан да ли ће расписати конкурс за возача, насљедника легендарног филмског Мишка кога је у филму тумачио Александар Берчек, Грубишић истиче да је и то једна од могућности коју ће узети у разматрање.

– Симболички речено, посљедњих двадесетак година неко нас и вози завезаних очију – поручује Грубишић.

Филм “Ко то тамо пева” је комедија апсурда из 1980. коју је режирао Слободан Шијан, према сценарију Душана Ковачевића.

То је и вишеслојна прича о трагикомичним незгодама путника у дотрајалом аутобусу који у освит рата 1941. из српске провинције вози према Београду, али и скривена алегорија о малограђанском лицемјерју у тренуцима друштвене кризе.

Филм у којем су глумили и Павле Вуисић, Данило Бата Стојковић, Драган Николић, Неда Арнерић… временом је стекао култну репутацију, па се данас сматра једним од најбољих српских, али и филмова бивше Југославије.

Nema komentara

KOMENTARIŠI