Минут ће трајати један секунд више за Новогодишњу ноћ

Минут ће трајати један секунд више за Новогодишњу ноћ

SHARE

Дуга Новогодишња ноћ трајаће секунд више ове године, један поклон од планете Земље за оне који се буду веселили.

У свим земљама свијета минут између 23.59 и 00.00 по времену УТЦ/ГМТ (кординисаном универзалном времену) трајаће секунд више него нормално, односно 61 секунд умјесто 60.

Земље чији сатови су везани за координисано универзално вријеме (УТЦ), односно више земаља у Западној Африци, Велика Британија, Ирска и Исланд додаће један секунд више свом одбројавању до поноћи за Нову годину.

Француска и Србија које се налазе у зони централноевропског рачунања времена (УТЦ/ГМТ плус један) имаће дужи први сат у Новој години, додатни секунд ће бити између 0.59 и 1.00 сат.

“Тај додатни секунд или интеркаларни секунд дозвољава да се усагласи астрономско нерегуларно вријеме повезано са кружењем Земље са скалом времена, легалном и изузетно стабилном, коју од 1967. године одређују атомски сатови”, навела је данас Опсерваторија у Паризу. Скала рачунања времена која се користи свуда у свијету и која се налази на сатовима заснива се на атомским часовницима велике прецизности.

Међутим “природно” или “астрономско” вријеме које је дефинисано кружењем Земље око Сунца и које одређује проток дана и ноћи је нерегуларно.

Врло дугорочно планета има тенденцију успоравања под утицајем гравитационог привлачења Мјесеца и Сунца, чиме се непримјетно продужавају дани становника Земље.

Због тога је повремено потребно подесити сатове према планетама, а као референца узима се Координисано универзално вријеме или УТЦ.

У просјеку сваких 18 мјесеци треба да вратимо сатове један секунд уназад да би ослушкивали природу. То је већ учињено 26 пута од 1972. године.

О додавању “додатног секунда” одлучује Међународна служба ротације Земље и референтних система (ИЕРС), чије је сједиште у Опсерваторији у Паризу.

Треба рећи да нико неће примијетити разлику да имамо један секунд више, али потребно је да се регулишу системи навигације преко сателита и синхронизују у велике рачунарске мреже.

Извор: Агенције

Nema komentara

KOMENTARIŠI