МУП: Нови радари за шест полицијских станица у Српској

0
2117
Министарство унутрашњих послова Републике Српске набавило је 16 нових мобилних најсавременијих радарских система.

За потребе саобраћајне полиције набављено је 15 ласерских уређаја за мјерење брзине возила и велики “дуал ретфлекс” радар најновије генерације који мјери брзину возила у чак шест саобраћајних трака.

Радари могу да раде у свим временским условима,  ручно и аутоматски,  али већина ће бити у аутоматском моду. Употребом ових уређаја могућност корупције би требала да буде сведена на  минимум, јер сваки уређај има своју меморију на коју полицијски службеник неће моћи утицати. Такође,  радари имају и  ГПС  уређај, који евидентира тачну локацију прекршаја, а возач саобраћајног возила  на увид може добити двије фотографије и видео снимак од три секунде на којем се види учињени саобраћајни прекршај.

Радари ће бити распоређени у шест полицијских станица за безбједност саобраћаја у Бањалуци, Приједору, Добоју, Бијељини, Сарајеву и Требињу, као и у пет Одјељења станица јавне безбједности у Градишци, Зворнику, Палама, Мркоњић Граду и Фочи. Четири радара биће у станицама гдје је повећан број несрећа са смртним посљедицама, у Рогатици, Модричи, Новом Граду и Лакташима, изјавио је  начелник Управе полиције МУП-а Републике Српске Драган Јевђенић.

Он је рекао да је овим МУП Српске испунио један од циљева Стратегије безбједности саобраћаја,  да возачи брзину кретања возила прилагоде условима пута јер је чак у 60 одсто саобраћајних несрећа, смртни исход узрокован неусклађеном брзином. /RTRS/.

PODIJELI