На семберским пољима ове године више купуса (ВИДЕО)

0
3293

На семберским пољима ове године много је више купуса него претходне па пољопривредници, већ сада на почетку сезоне, имају проблема са пласманом и цијеном.

Прошле године рани купус су продавали по 30 фенинга по кг. Сада је цијена, због велике понуде, значајно нижа. Картон купуса од 20-25 кг на кванташкој пијаци у Бијељини јуче је продаван по двије КМ што је чист губитак за произвођаче. Такве проблеме немају повртари који су потписали уговор са прерађивачима. Они имају сигуран пласман и договорену цијену од 18 – 20 фенинга по кг.

Стеван Јовић из Дворова годишње произведе до 300 тона купуса. Дугогодишње искуство у овој производњи и продаји научило га је да унапријед обезбиједи пласман и не понови грешке из претходних година јер је и ове сезоне понуда већа од потражње.

– Ко никад није садио, он је ове године посијао и посадио. Е сада, каква ће бити цијена, да ли ће се исплатити или неће видјећемо – каже Јовић.

Индустрији је већ испоручио око 25 тона по цијени од 20 фенинга по кг што је изузетно повољно за произвођача. Не губи вријеме на пијаци, а исплата одмах.

– Они су ми одмах платили. Једино што је проблем у калибражи, у тежини главице да главица не буде лакша од 1,400 кг, да не буде тежа од 2,600 кг – каже Јовић.

То се може постићи, каже Стеван који ће након испоруке раног и средње раног купуса, на ораницама гдје је сада пшеница, засадити још хектар и по касног купуса за кисељење. У овој производњи рачуница је јасна.

– Принос је од пет до седам тона. Потребна је цијена од неких 20 -25 фенинга по кг да би, с обзиром на трошкове горива, ђубрива, хемијска средства и рад, произвођач имао исплативост – каже Ненад Николић, пољопривредник из Црњелова.

Ове године семберски прерађивачи су повећали откуп. Уговорено је више од 3000 тона. Ако се реализује извоз, као претходних година, чиме би се растеретила бијељинска кванташка пијаца и постигла боља цијена, произвођачи купуса би могли рачунати на пристојну зараду.

PODIJELI