Неисправне још три кашице Јувитана

0
2421

У још три кашице дјечјих производа “Јувитана” пронађени су пестициди, потврдило је данас Министарство здравља Србије.

Помоћник минстра здравља за инспекцијске послове Зоран Панајотовић казао је на РТС-у да се контроле производа настављају и да родитељи и дјеца немају разлога за бригу.

Он је нагласио да санитарна инспекција контролише и да ли се спорне теглице повлаче са рафова.

Панајотовић је додао да постоје редовне и ванредне контроле и да се на тај начин означава да ли је неки производ безбједан или није.

Према његовим ријечима, производ се може узети на контролу у промету, али и у производњи и те контроле се раде у овлашћеним лабораторијама на подручју Србије.

Он је прецизирао да се производ прати од сировина и обраде до финалног производа који мора да има завршни атест.

Министарство здравља саопштило је прије два дана да је утврђено да је још осам производа за дјечју исхрану Јувитана неисправно.

Претходно је Фабрика дечје хране “Јувитана” у Инђији обуставила у суботу, 12. новембра, производњу, послије информација из Министарства здравља да су у њеним производима нађени пестициди, који не одговарају законским прописима.

Забрана производње трајаће, како је тада саопштио пословни систем “Свислајон Таково”, док акредитоване лабораторије не испитају здравствену исправност сировина и готових производа који се налазе на лагеру у фабрици.

Санитарни инспектори Министарства здравља наложили су 10. новембра повлачење са тржишта седам “Јувитана” кашица за бебе фабрике “Свислајон – Таково”, јер је у њима нађен већи број одређених врста пестицида, него што је дозвољено.

Министарство здравља саопштило је прије два дана да се стално провјерава да ли су спорне серије кашице дјечје хране “Јувитана” повучене са тржишта, и да ће уколико се у продаји нађу спорне серије кашице оне одмах бити повуче и одузете, а против продавца ће бити поднијета пријава, јер је то процедура која слиједи након издавања налога о повлачењу.

Извор: Танјуг

PODIJELI