Нешто се необично дешава у Сјеверној Кореји

0
1995

Војни званичници САД мисле да би сљедеће ракетне пробе Сјеверне Кореје могле да буду изведене под водом јер се чини да се Пјонгјанг спрема за лансирање с подморница.

У протеклих 48 часова сјевернокорејска подморница дуга 65 метара показала је “неуобичајено премјештање”, према ријечима двојице америчких војних званичника, преноси Си-Ен-Ен. Брод је пловио даље него раније у међународне воде, путујући стотинак километара, до Јапанског мора.

Нетипично понашање подморнице узроковало је да јужнокорејске и америчке снаге подигну нивое опрезности, с обзиром на то да америчке извиђачке службе пажљиво прате брод, пренио је Спутњик.

Ова активност долази недјељу дана након што је Пјонгјанг завршио оно што Вашингтон сматра првом успјешном пробом интерконтиненталне балистичке ракете. Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун назвао је то лансирање “поклон пакетом” САД за прославу Дана независности.

Сјевернокорејски медији су извјестили да су могућа и будућа лансирања, цитирајуцћи Кима који је научницима рекао да би требало “често да шаљу велике и мале поклоне Јенкијима”.

Извор: Агенције

PODIJELI