Од 1. јануара поскупљују цигарете и дуван

0
2913

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање данас је у Мостару усвојио одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и на дуван за пушење за наредну годину, која ће бити примјењивана од 1. јануара.

Према овој одлуци, која се заснива на Закону о акцизама у БиХ, од 1. јануара минимална акциза износиће 2,42 КМ, а специфична акциза 1,35 КМ за паковање цигарета од 20 комада, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 одсто минималне акцизе и износиће 96,80 КМ по килограму.

Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су пописати залихе цигарета на дан 1. јануара и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО до 7. јануара, док се обрачун акциза мора доставити до 17. јануара како би се обрачунала разлика.

Калкулацију малопродајне цијене, формиране сходно овој одлуци, порески обвезници дужни су доставити надлежном регионалном центру УИО до 30. новембра.

УО УИО усвојио је данас и одлуку о утврђивању количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и жељезница на које се не плаћа путарина за наредну годину.

Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и жељезнице за погон шинских возила, и то на одређену количину коју одобри УО УИО на приједлог влада ентитета и Брчко дистрикта.

Ова одлука примјењиваће се од 1. јануара, а за њено спровођење задужена је УИО, која ће једном у три мјесеца Управном одбору подносити извјештаје о њеној реализацији.

Извор: СРНА

PODIJELI