Русија шаље 19 атлетичара на Свјетско првенство

0
1997

Русија ће послати 19 атлетичара на предстојеће Свјетско првенство у Лондону, упркос суспензији из међународних такмичења због распрострањеног допинга.

ИААФ је у новембру 2015. године суспендовала руске атлетичаре из међународних такмичења због систематског допинга који је наводно финансирала и прикривала држава.

Русија је суспендована послије Меклареновог извјештаја у коме се наводи да је више од 1.000 спортиста између 2011. и 2015. учествовало у допинг програму који је прикривала и финансирала држава.

ИААФ је у посљедњих неколико мјесеци, ипак дозвољавала појединим руским атлетичарима да се такмиче “под изузетним условима”, након што су приложили доказе о тестирању на допинг ван Русије.

ИААФ је сада дозволила руским атлетичарима да учествују на првенству у Лондону, а међу њима неколицини бивших свјетских шампиона.

Скакачица у вис Марија Ласицкене ће бранити титулу у Лондону, док ће Сергеј Шубенков покушати да освоји другу свјетску титулу у трци на 110 метара с препонама.

Директор Атлетске федерације Русије Елена Орлова рекла је агенцији Тас да је, поред тих 19 такмичара, Савез поднио документацију и за узбуњивачицу Јулију Степанову, која се такмичи на 800 метара, али да нико из Савеза није са њом у контакту и да не вјерује да ће се она такмичити у Лондону.

Степанова је једна од најбољих свјетских атлетичарки у трци на 800 метара.

Она и њен супруг Виталиј Степанов, који је радио као антидопинг званичник у Русији, су предали доказе Свјетској анти допинг агенцији о наводном системском допингу руских атлетичара, који је наводно прикривала и финансирала држава.

Послије истраге, ИААФ је суспендовала руске атлетичаре. Свјетско атлетско првенство одржаће се од 4. до 13. августа у Лондону.

Извор: Б92

PODIJELI