СМАЊИЛИ ДУГОВЕ ЗА ШЕСТ МИЛИОНА

0
2662

28.04.2015. – Општина Прњавор смањила је износ дугова за шест милиона КМ применом посебног програма штедње и рационализације, изјавио је начелник општине Синиша Гатарић.

 

Садашње обавезе општинске управе по основу дугорочних задужења су 14 милиона КМ плус 1,3 милиона КМ краткорочних обавеза. Овде су уверени да ће током 2015. обезбедити додатне уштеде у правцу даљег стабилизовања буџета. Пре две и по године, приликом преузимања општинске власти, каже начелник Гатарић, дугови су били „несхватљиво високи, а редовно функционисање општине доведено је у питање.“

Сада је финансијска ситуација у овој средини много боља, без обзира на велике обавезе по основу социјалних давања која годишње премашују два милиона КМ, те трошкова по основу сталног унапређења инфраструктуре и комуналија.

„Успели смо постићи уштеде реалним планирањем буџета. Његово пуњење у прошлој години, са 98,5 одсто је рекордно у односу на планске пројекције“, сматра начелник Прњавора Синиша Гатарић. Он је напоменуо да су такође асфалтирали неколико кључних улица у граду, уредили инфраструктуру у неколико месних заједница, те након поплава очистили речне токове Лишње и Вијаке. Ова општина смањила је и трошкове за јавну расвету за 30 одсто тиме што су поједине лампе искључене.

Када је реч о јавној потрошњи, истичу у Прњавору, уштеђено је око 280.000 КМ.

„Такође смо се држали раније утврђених принципа законитости, домаћинског односа и одговорног приступа у решавањеу свакодневних потреба локалне заједнице“, тврди Гатарић, чије наводе у прњаворској опозицији упорно оспоравају.

Горан Земун, председник Клуба одборника СНСД у прњаворској Скупштини општине, каже да се Гатарићеви наводи не могу у потпуности прихватити. Тврди да је потрошња по основу набавке робе и услуга у последње две године неоправдано достигла 700.000 КМ. „Нова власт је запослила 44 радника у општини, што није доказ штедње. То се може рећи и за прославу Дана Европе која је коштала 50.000 КМ“, наводи Земун.

У општини Прњавор инвеститори су донирали четири милиона КМ за различите потребе. Највећу солидарност показао је Драго Малиновић, који је финансирао изградњу школске зграде, своје задужбине у Прњавору.

БЛИЦ

PODIJELI