Туск апеловао на Британце да не гласају за Брегзит

Туск апеловао на Британце да не гласају за Брегзит

SHARE

Предсједник Европског савјета Доналд Туск објавио је данас директни позив грађанима Британије да на референдуму о изласку те земље из Европске уније 23. јуна гласају за останак у том блоку, додајући да би Брегзит ослабио не само Европу, него и читав западни свијет.

“Желио бих да апелујем на британске грађане, у име, сигуран сам, готово свих Европљана и европских лидера: Останите са нама”, поручио је је Туск Британцима током посјете Португалу, пренио Ројтерс.

“Без вас, не само Европа него и читав западни свијет ће постати слабији. Заједно можемо да се суочимо са све већим изазовима које носи будућност”, истакао је бивши пољски премијер.

Званичници ЕУ се досад нису директно изјашњавали у вези предстојећег референдума у Британији, страхујући да би то могло да буде контрапродуктивно.

Они, међутим, већ дуго истичу да желе да Британија остане у Унији, посљедњих дана, пошто анкете указују да је разлика између присталица останка и изласка из ЕУ минимална, све више званичника ЕУ даје изјаве о опасностима Брегзита.

Туск ће предсједавати наредним самитом лидера ЕУ, заказаном за сљедећи уторак или сриједу у Бриселу, гдје ће бити ријечи о исходу британског референдума, који ће до тада бити познат.

Nema komentara

KOMENTARIŠI