Усвојен амандман о наплати РТВ таксе путем рачуна за струју

0
2580

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву усвојила рјешење којим се предвиђа да се РТВ такса убудуће наплаћује путем рачуна за електричну енергију, умјесто досадашњег, путем телеком оператера, али да би оно ступило на снагу, потребно је да га усвоје оба парламентарна дома.

Разматрајући амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ, Комисија је усвојила и амандман којим се одређује да се средства прикупљена од РТВ таксе дијеле тако да БХРТ-у припадне 40 одсто, а РТРС-у и ФТВ-у по 30 одсто, што је у складу са усаглашеним ставом Управног одбора Јавног РТВ система.

Према досадашњем моделу расподјеле РТВ таксе, БХРТ-у припада 50 одсто, а ентитетским емитерима по 25 одсто прикупљених средстава.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ са усвојеним амандманима које је предложила група посланика предвиђено је да остане на снази модел према којем се приходи од маркетинга јавних РТВ сервиса уплаћују на јединствени рачун.

Примјена овог закона, уколико га усвоје Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, била би ограничена на 12 мјесеци, а уколико у том року не буде усаглашен и донијет нови закон који би трајно ријешио питање финансирања јавних РТВ емитера, његова примјена би била настављена и након тог времена.

Једним од амандмана у предложеном закону брише се одредба којом је била предвиђена могућност да ентитети и Брчко дистрикт оснују фондове из којих би се финансирали јавни РТВ сервиси.

Предложеним рјешењима о расподјели средстава од РТВ таксе и средствима од маркетинга успротивио се члан Комисије из СНСД-а Сташа Кошарац. Кошарац је рекао да ће Клуб посланика СНСД-а инсистирати на усвајању рјешења према којем би јавни РТВ сервиси равноправно дијелили средства од прикупљене РТВ таксе, те додао да се ова странка залаже да нето средства од маркетиншких огласа буду искључиво право РТВ сервиса који их остваре.

Комисија није подржала приједлог Кошарчевих амандмана према којима би се средства од РТВ таксе између БХРТ-а, РТРС-а и ФТВ-а дијелила равномјерно, односно у износу од 33,3 одсто.

Нису подржани ни амандмани Николе Ловриновића из ХДЗ БиХ, који је предлагао да наплату РТВ таксе врши посебна агенција чији би рад законом регулисала Парламентарна скупштина БиХ.

Предсједавајући Комисије Момчило Новаковић рекао је да су електродистрибутивна предузећа као јавна предузећа обавезна да примјењују законе које донесе Парламентарна скупштина.

Он је подсјетио да је Комисија за саобраћај и комуникације раније усвојила одлуку о формирању интерресорне радне групе која би утврдила приједлог закона којим би трајно било ријешено питање одрживог финансирања Јавног РТВ система БиХ.

Предсједавајући Управног одбора Јавног РТВ система БиХ Есад Готовуша у изјави медијима након сједнице Комисије изразио је задовољство усвојеним амандманима уз констатацију да они тек треба да добију потврду Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија је прихватила посланичку иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а БиХ према којој би Савјет министара БиХ био задужен да утврди и у парламентарну процедуру упути извјештај о реализацији Споразума о оснивању јавних корпорација БиХ, са приједлогом акционог плана за примјену овог споразума.

Кошарац: Приоритет финансијска стабилност и дугорочност РТРС-а

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да се СНСД залаже за обезбјеђивање стабилног финансирања сва три јавна РТВ сервиса у БиХ, али да је за ову странку приоритет РТРС, односно њена финансијска стабилност и дугорочност.

– За нас који долазимо из Републике Српске то је веома важна институција која је настала одлуком Народне скупштине Републике Српске и наш примарни интерес јесте да заштитимо интересе РТРС-а – изјавио је Кошарац.

Он је додао да ће СНСД у даљој парламентарној процедури за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ инсистирати на амандману да маркетиншки приходи остају сервисима који су их обезбиједили.

– Сматрамо да нема потребе да, уколико РТРС обезбиједи било какав маркетиншки приход, говорим у нето износу, 70 процената дијели са друга два сервиса – објаснио је Кошарац и додао да ни БХРТ, уколико обезбиједи средства од маркетинга, не треба да их дијели са друга два сервиса.

Кошарац је најавио да ће СНСД користити пословничку могућност да овај амандман поново предложи на сједници Представничког дома идуће седмице, када је предвиђена расправа о Приједлогу закона.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ рекао је да у овој странци сматрају да ниједном од јавних РТВ сервиса – БХРТ-у, РТРС-у или ФТВ-у не треба давати предност у расподјели прихода од РТВ таксе.

– Према сада усвојеном рјешењу 40 одсто би припадало БХРТ-у, а по 30 одсто РТРС-у и ФТВ-у. Ми сматрамо да су сва три сервиса једнака и сматрамо да изворни приход по основу РТВ таксе треба да се дијели на 33,33 одсто, равноправно – рекао је Кошарац и најавио да ће СНСД и за ово питање уложити амандман у Представничком дому.

Он је поручио да, уколико амандмани СНСД-а не буду прихваћени, посланици ове странке неће гласати за предложени закон.

PODIJELI