У Бањалуци ускоро центар за вјештачку оплодњу

0
2217

Први центар за вјештачку оплодњу требало би да ускоро заживи у Универзитком клиничком центру Републике Српске што ће бити прецизирано доношењем закона о вјештачкој оплодњи.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске потврђено је да је у плану доношење посебног закона који би третирао поступак вјештачке оплодње, пишу данашње “Независне новине”.

У овом министарству је речено да је именована и Комисију за израду закона о лијечењу неплодности поступком биомедицински потпомогнуте оплодње, у оквиру којег се очекује да ће бити прецизније дефинисана сва питања у вези са лијечењем неплодности овим поступком.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је важно радити на креирању бољих услова за репродуктивно здравље становништва Републике Спрске због чега се ради на изради закона.

Директор УКЦ Републике Српске Мирко Станетић рекао је да је замишљено да се удруживањем те установе и вањског партнера направи центар у складу са законским могућностима о јавно-приватном партнерству.

“Веома је важно да овако нешто не би додатно коштало колико би нас подигло на љествици медицинског развоја и дало немјерљиве резултате за родитељаство, породицу и наталитет”, навео је Станетић.

Он је додао би Република Српска тиме дугорочно добила стручни кадар који би био репрезентативан и ван БиХ.

Поступак вјештачке оплодње, који кошта 5.500 КМ, у Српској од 2007. године плаћа Фонд здравственог осигурања Републике Српске, а од 2011. два покушаја, док неке општине финансирају и трећи.

За други покушај вјештачке оплодње се из буџета Републике Спрске годишње издваја око пола милиона КМ.

PODIJELI