У нову школску годину уписано 10.118 првачића

0
2821

У школску 2016/2017. годину у априлу и мају уписано је 10.118 ученика, према подацима које су Министарству просвјете и културе Републике Српске доставиле основне школе.

Према досадашњим искуствима, у периоду од маја до септембра буде уписано отприлике 200 ученика, те би број првачића уписаних у школску 2016/2017. годину могао бити већи од наведеног броја, саопштено је из Министарства.

Када је ријеч о броју уписане дјеце у први разред по општинама/градовима, највише дјеце уписано је у Бањој Луци, 1.900 ученика, затим слиједи Бијељина са 954 ученика, Приједор са 625 ученика и Добој са 588 ученика. Најмање ученика, свега шест уписано је у Калиновику, а седам у Дринићу.

У школској 2016/2017. години највише првачића биће у Основној школи “Бранко Радичевић” у Бањалуци (249 ученика), затим у Основној школи “Свети Сава” у Зворнику (179 ученика) и Основној школи “Вук Караџић” у Бијељини (169 ученика).

Најмање ученика уписано је у основним школама: “Јосиф Панчић” Козица-Оштра Лука (један ученик), “Петар Шкундрић” Будимлић Јапра-Оштра Лука (четири ученика) и “Вук Караџић” Живинице-Кнежево (четири ученика).

Ниједан ученик није уписан у 53 подручна одјељења. У 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 подручна одјељења уписана по два ученика.

Према Закону о основном образовању и васпитању, у први разред уписују се дјеца која до 01. септембра текуће године навршавају шест година и која су психофизички способна за праћење и савладавање васпитно-образовног програма у школи.

Такође, могу да се упишу и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, а за коју комисија утврди физичку и психичку зрелост. У први разред уписују се и дјеца која имају више од шест година, а која због болести или других разлога нису била уписана у школу.

PODIJELI