Хитлеров телефон продат за 243.000 долара

0
2258

Телефон Адолфа Хитлера, који је користио како би издао многе од својих команди, продат је на аукцији за 243.000 долара, саопштила је аукцијска кућа “Историјске аукције Александер“, а преноси АФП.

Почетна цијена телефона била је 100.000 долара, а аукцијска кућа није саопштила име купца.

Телефон марке Сименс, чија је оригинална боја била црна, а који је префарбан у тамно црвену боју, има угравирано Хитлерово име, кукасти крст и орла – симбол Трећег Рајха, а пронађен је у његовом бункеру у Берлину 1945. године.

Аукцијска кућа је у каталогу телефон назвала „вјероватно најразорнијим оружјем свих времена, који је послао милионе људи у смрт“, као и да га је Хитлер користио за издавање већине наредби посљедње двије године Другог свјетског рата.

„Немогуће је пронаћи упечатљивију реликвију од основног средства које је користио најзлобнији човјек у историји“, наводи се у саопштењу.

Телефон су руски војници предали британском официру сер Ралфу Рајнеру као сувенир, убрзо након њемачке предаје, а Рајнеров син, који га је наслиједио, пустио га је у продају.

Један од запослених у аукцијској кући, рекао је АФП-у да се цијена телефона темељила на његовој „ријеткости и јединствености“.

„То је био Хитлеров мобилни телефон за уништавање“, рекао је jeдан од запослених.

Извор: Танјуг

PODIJELI