Цијене горива спремне на скок

0
2742

Гориво на бензинским пумпама у Републици Српској поскупјеће до краја ове седмице за најмање пет фенинга по литру, а нове цјеновнике условио је раст вриједности нафте на свјетском тржишту.

Цијена “црног злата” скочила је јуче јер су државе које нису чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) пристале да смање производњу. Барел “брент” нафте у једном тренутку јуче је коштао 57,89 долара, што је била његова највиша вриједност од јула 2015. године, а потом је опао на 56,79 долара, што је и даље поскупљење за 4,5 одсто за дан.

Државе које нису чланице нафтног картела ОПЕК прије три дана пристале су да смање производњу за 558.000 барела на дан како би била умањена презасићеност тржишта и подржан раст цијена.

ОПЕК је прошлог мјесеца објавио да ће смањити производњу од јануара за 1,2 милиона барела на дан. Ово је први глобални пакт о смањењу производње нафте у посљедњих 15 година, а аналитичари наводе да ће на тржишту настати дефицит умјесто суфицита када договорене мјере у јануару ступе на снагу.

Раст цијене нафте на свјетском тржишту дефинитивно ће се одразити и на домаће тржиште, а први ефекти очекују се већ крајем седмице.

– Дистрибутери нафте и нафтних деривата редовно прате кретање цијена сирове нафте на свјетском тржишту и курса долара. Нова ситуација на свјетском нивоу довешће до поскупљења горива и на бензинским пумпама у Српској – рекао је секретар Групације за промет нафте и нафтних деривата у Привредној комори РС Зоран Берак.

Навео је да се поскупљење може очекивати до краја ове седмице и то за најмање пет фенинга по литру.

У Привредној комори РС навели су да су цијене горива на бензинским пумпама различите те да се формирају у складу са принципима слободног тржишта.

Цијена еуродизела на пумпама се креће од 1,74 до 1,90 КМ по литру, док бензин кошта од 1,75 до 1,95 марака.

Директор “Крајинапетрола” Милован Бајић рекао је да је извјесно поскупљење ако цијене нафте на свјетском  тржишту задрже садашњи тренд.

– Бензинске пумпе не одлучују о поскупљењу и то, прије свега, зависи од цијена у рафинерији, а са њима ћемо већ данас одржати састанак. Сигурно је да нећемо мијењати цијене док не потрошимо залихе које имамо, а које сигурно нису знатне ни на једној бензинској пумпи – рекао је Бајић.

Потрошачи

У Покрету потрошача РС истичу да најављени скок цијена  горива не би требало да повуче за собом талас поскупљења.

– Ако се настави тренд раста, увјерени смо да ће поједини дистрибутери и превозници искористити могућност да формирају више цијене робе и услуга – поручили су из Покрета потрошача.

PODIJELI