Шпанија убједљиво до трећег злата 

0
2229

 

Кошаркаши Шпаније освојили су златну медаљу на Евробаскету, пошто су у финалу лако савладали Литванију са 80:63.

“Фурија” је већ послије пет минута имала двоцифрену предност, Литванци су на полувремену спустили на -8, али до краја су Шпанци углавном водили са 10-15 поена разлике и лако су привели меч крају.

То је трећа златна медаља за Шпанију на посљедња четири европска шампионата, а имају још шест сребрних медаља и три бронзане.

Са друге стране, Литванија је “сребрна” на другом узастопном шампионату, а као независна земља до сада је узела 13 медаља (три златне).

Иако су дошли без Рубија, Калдерона, Навара, Абринеса и Марка Гасола, Шпанија је успјела да освоји злато. Мало је недостајало да испадну у групи, доживјели су поразе од Србије и Италије, уз тијесан тријумф над Њемачком, али су онда избацили Пољску, Грчку, Француску и сада Литванију, па су сасвим заслужено освојили злато.

Блистао је МВП првенства Пау Гасол са 25 поена (9-18 из игре), 12 скокова и 4 асистенције, Серхио Љуљ имао је 12 поена, 6 скокова и 5 асистенција, а Руди Фернандес додао је 11 поена. Миротић и Рејес постигли су по 8 поена.

Код Литваније су најефикаснији били Сејбутис и Калниетис са по 13 поена, а Јонас Валанчунас имао је 10 поена и 9 скокова.

Бронзану медаљу освојила је Француска, која је у борби за треће мјесто била боља од Србије. За МВП играча шампионата проглашен је, без конкуренције, По Гасол.

Још се не зна ко ће бити домаћин шампионата за двије године.

У мечу за треће мјесто на Европском првенству, Француска је савладала Србију са 81:68. rtrs.

PODIJELI