Више од 300 британских пословних људи позива на излазак из ЕУ

0
2373

Више од 300 британских пословних људи позвало је у отвореном писму објављеном у Дејли Телеграфу, на излазак Велике Британије из Европске уније јер предвиђају бољи раст предузећа изван окриља Брисела.
Велика Британија - ЕУ - Фото: EPA

Велика Британија – ЕУФото: EPA

“Изван ЕУ британска предузећа ће бити слободна и брже расти, проширити се на нова тржишта и отворити више радних мјеста. Вријеме је да гласамо за одлазак и преузмемо судбину у своје руке”, написали су потписници.

Међу потписницима су предсједник ланца пабова Ветерспун, Тим Мартин и извршна директорица Екшн Експреса, Елен Хариерс. Међу потписницима је и неколико директора великих предузећа попут бившег предсједника Бритиш Американ Тобакоа, Патрика Шија и утемељитеља ланца хигијенских производа Супердраг, Питера Голдстајна.

Они су истакли свјетску димензију економије Велике Британије, чланице клуба богатих земаља Г7, извор иновација и темељ коришћења енглеског језика као првог пословног језика.

“Мислимо да је компетитивност Велике Британије ограничена припадношћу неуспјелој ЕУ”, објашњавају ти успјешни пословни људи који упозоравају на неподношљивост бриселске бирократије  за 5,4 милиона британских предузећа, док само мањи број њих конкретно тргује с ЕУ.

Ово писмо објављено је неколико дана након интервенција у расправи око Брегзита, које иду у корист задржавања у ЕУ, и то Енглеске банке и Међународног монетарног фонда, који су предвиђели да би одлука о напуштању европског брода могла у случају песимистичног сценарија повући Велику Британију у рецесију.

“Напуштање ЕУ представља једносмјерну карту наше земље у сиромаштво”, упозорио је и министар финансија конзервативац Џорџ Озборне, велики присталица останка у ЕУ, попут премијера Дејвида Камерона и лабуристичке опозиције.

PODIJELI