Европски савјет о Брегзиту

0
2876

У Бриселу данас почиње дводневни састанак Европског савјета на којем ће главна тема бити резултат референдума о чланству Велике Британије у ЕУ.

У позивном писму које је Туск упутио државама чланицама поводом самита, каже се да ће британски премијер Дејвид Камерон данас представити ситуацију у Британији након референдума, објављено је на сајту Европског савјета.

За сриједу је заказан неформални самит 27 шефова држава и влада ЕУ, први пут у том саставу, а на којем ће се расправљати о политичким посљедицама британског референдума.

“Као прво, разговараћемо о такозваном “процесу развода” који је описан чланом 50 Лисабонског споразума. Као друго, почећемо дискусију о будућности ЕУ са 27 држава чланица”, написао је Туск.

Туск је уочи састанка имао више билатерални сусрета, укључјући и разговоре са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину и француским предсједником Франсоа Оландом у Паризу.

У исто вријеме, амерички државни секретар Џон Кери посјетио је Брисел и Лондон како би објема странама пренио подршку САД.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц је прије два дана изјавио да је Камеронова одлука да се чека до октобра да би Британија затражила излазак из ЕУ “скандалозна” и да је тако “читав европски континент постао британски талац”.

ЕУ жели што скорији излазак Британије из из тог блока, а у том циљу адвокати ЕУ проучавају да ли је могуће да се убрза механизам изласка, односно активирања члана 50 Лисабонског споразума.

Због тога, како преносе њемачки медији, ЕП и Шулц намјеравају да Британцима дају рок до данас да званично обавијесте Брисел о исходу референдума. rtrs

PODIJELI