Западни медији: Радикални исламизам пријети секуларној БиХ

0
2434
Салафисти у БиХ несметано пропагирају радикални ислам, истовремено се за арапске досељенике граде насеља, вриједна милионе долара. Међутим, за ток новца који се у то инвестира, може се рећи све, осим да је транспарентан, наводи њемачки лист Франкфуртер рундшау.

Овај текст је тек један од десетак написа које су у посљедњих двадесетак дана објавили њемачки и аустријски медији о опасности радикалног исламизма и вехабизма за умјерене муслимане у БиХ, али они и упозоравају да је то потенцијална опасност и за Европу.

Наводи се да њемачки јавни радио-сервис Дојчландфунк на својој интернет страници упозорава на долазак арапских досељеника у дијелове БиХ који претежно насељавају муслимани са скепсом гледају сами муслимани, за које Дојчландфунк наводи да су умјерени и да не дијеле погледе на ислам како га проповједају Арапи.

Упркос томе, како је истакнуто, у арапска туристичка насеља, виле, шопинг центре у којима је забрањен алкохол и зграде инвестирају се милиони долара арапског новца.

“Осамдесет пет одсто вила већ је продато, првенствено купцима из земаља Залива: из Кувајта, Катара и Саудијске Арабије. У септембру је један инвеститор из Дубаија положио камен темељац за туристичко насеље од 140 хектара јужно од Сарајева. Наводни трошкови су преко двије милијарде евра”, истиче се у тексту.

Осим досељеника, истакнуто је да је у 2016. “муслимански дио БиХ” посјетило више од 60.000 туриста из арапских земаља.

“Током љета улице су препуне људи из држава Залива”, наводи Дојчландфанк.

Аустријски Стандард упозорава да је много салафиста у БиХ образовање добило од дошљака из заливских држава. Лист истиче изјаву политиколога из Сарајева Владе Азиновича да дошљаци са тих простора не поштују локалне исламске традиције.

Стандард наводи да је Исламска заједница, са реисом Хусеином Кавазовићем на челу, отворено упозорила на опасност тих идеологија за БиХ и Европу и од државе званично затражила да се сви центри који нису дио ИЗ затворе.

Такође, како истиче лист, локални муслимани су одлучни да задрже своју исламску традицију за коју сматрају да може послужити као позитиван модел за Европу. Аустријски дневник наводи да је угошћавање арапских туриста једини извор прихода за многе салафисте.

Лист такође прави анализу како је дошло до тога да ове радикалне форме ислама наиђу на плодно тло у БиХ.

“Када је пао социјализам, настао је идеолошки вакуум који су полако преузеле етнонационалистичке и вјерске елите. Либерални и секуларни грађани БиХ ове тенденције виде као пријетњу и упозоравају да овакви вјерско-политички покрети могу да воде даљим подјелама у друштву”, наводи Стандард.

Што се тиче страних инвеститора, лист упозорава да арапски инвеститори пријете да преузму позицију број један од Аустрије, која је сада највећи инвеститор. Упозоравају да су државе залива и Турска заједно у 2015. години чиниле 26 одсто укупних инвестиција у БиХ, док је до јуна прошле године тај број достигао чак 39 одсто.

PODIJELI