Избјегавати дужа путовања због високе температуре

0
2394

На свим важнијим путевима у Републици Српској саобраћај се јутрос одвија без застоја, уз повољне услове за вожњу, али се због најављене високе температуре за ово доба године препоручује избјегавање путовања на дуже релације у најтоплијем дијелу дана.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске савјетују спорију и опрезнију вожњу на дионицама које воде кроз усјеке и поред камених косина, због могућности одрона камења и земље на коловоз.

Због санације клизишта на косини поред аутопута Градишка – Бањалука, локалитет Кутлешин Гај, до 22. јуна обустављен је саобраћај у зауставној и спорој саобраћајној траци аутопута, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због реконструкције савског насипа на Рачи, саобраћај се на дионици магистралног пута на том локалитету одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком, свакодневно од 7.00 до 18.00 часова.

На дионици магистралног пута Нова Топола – Клашнице један, због изградње и реконструкције водоводног система, саобраћај се од 7.00 до 18.00 часова одвија једном саобраћајном траком, уз наизмјенично пропуштање возила и постављену саобраћајну сигнализацију, као и на локацији у Новом Граду према граници са Хрватском.

На магистралном путу Вишеград – Вардиште због санација коловоза десне траке у дужини од 30 метара саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, уз повремене петнаестоминутне обуставе.

У току је санација оштећења коловоза на дионици магистралног пута Брод на Дрини – Шћепан Поље, због чега ће у току дана бити овустављан саобраћај до 30 минута. На овој дионици на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и возила чија дужина прелази осам метара.

На магистралном путу Невесиње – Мостар, дионица Бакрачуша – Невесиње један на снази су повремене десетоминутне обуставе саобраћаја због извођења радова.

На дионици магистралног пута Бањалука – Челинац, у мјесту Врбања, због извођења радова саобраћај се одвија једном саобраћајном траком, уз наизмјенично пропуштање возила и постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионици магистралног пута Карановац – енитетска граница /Угар/ у мјесту Бочац због активираног клизишта саобраћај се одвија једном саобраћајном траком уз привремену саобраћајну сигнализацију.

Због изласка на терен грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука – Добој, на дионицама Шешлије – Јоховац и Јоховац – Руданка измијењен је режим саобраћаја, и то тако да ће повремене петнаестоминутне обуставе саобраћаја бити активне сваки пуни час, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Због изласка на терен возила и машина ангажованих на изградњи аутопута Бањалука – Добој, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Клашнице један – Прњавор, уз постављену саобраћајну сигнализацију у зони укрштања са магистралним путем Лакташи – Прњавор.

Получасовне обуставе саобраћаја због деминирања терена актуелне су од 9.00 до 15.00 часова на регионалном путу Поље – Подновље, локалитет Горњи Божиновци пет, као и на регионалном путу Добој Нови, од мјеста Шеварлије према мјесту Придјел Горњи од 8.00 до 16.00 часова.

На регионалним путевима Укрина – Горња Вијака и Карановац – Митровић на мјесту клизишта саобраћај се одвија једном саобраћајном траком.

До 16. маја сваку ноћ у времену од 3.20 до 3.50 часова вршиће се специјални вангабаритни превоз на релацији МЕЛ “Станић Ријека” – МЕЛ “Усора”, па се возачима који се у наведеном периоду буду кретали том дионицом пута скреће пажња на опрезнију вожњу и поштовање лица из пратње.

АМС Републике Српске у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Министарством саобраћаја и веза Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске проводи акције “Возило након зимских услова 2015” и “Не куцај, да се не би закуцао” којом се жели указати на опасности којима су изложени учесници у саобраћају, с нагласком на оне који користе мобилни телефон док возе.

Саобраћај се на путевима у Федерацији БиХ овог јутра одвија без дужих застоја уз повољне услове за вожњу.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања./RTRS/.

PODIJELI