Меркел Ердогану: Одлука Бундестага суверена, мора се поштовати

0
3119

Њемачка канцеларка Ангела Меркел поручила је данас турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану да је Бундестаг донио суверену одлуку о резолуцији којом се масакр отоманских снага над Јерменима проглашава геноцидом и нагласила да се та одлука мора поштовати.

Она је тиме узвратила Ердогану који је судио прошлонедјељно гласање њемачког парламента о убијању Јермена у Првом свјетском рату и оптужио 11 њемачких посланика турског поријекла, који су подржали резолуцију, да су тиме подржали и тероризам Курдске радничке партије, која је у Турској забрањена, преноси АФП.

Турски предсједник је, такође, затражио да се тим њемачким посланицима “испита крв” како би се видело “какви су то они Турци”.

Портпарол канцеларке Меркел Штефен Зајберт рекао је данас да је, иако Берлин сматра ПКК терористичком групом, повезивање појединачних чланова парламента са тероризмом крајње несхватљиво за Берлин.

“Резолуција је била политичка иницијатива која је покренута усред Бундестага, који је демократски изабран, независни орган у складу са нашим уставом”, рекао је Зајберт на редовној конференцији за новинаре.

“Бундестаг је донио суверену одлуку. То се мора поштовати”, истакао је он, додавши да је то порука коју је Меркел упутила турском предсједнику.

Ердоган је, жустро реагујући на гласање у њемачком парламенту којим су отоманска убијања у периоду 1915-1916. проглашена геноцидом, издвојио једног од лидера њемачке Зелене странке, Џема Оздемира, као једног од иницијатора резолуције, која је усвојена 2. јуна.

Оздемир је, након што је добио анонимне пријетње смрћу, стављен под полицијску заштиту.

Турска заједница у Њемачкој, која се у широким круговима противи гласању о геноциду, ипак је критиковала данас Ердогана због притиска који његова влада и присталице врше на њемачке посланике турског порекла.

“Сматрамо гнусним пријетње срмћу и захтјеве за тестирање крви”, рекао је предсједник турске заједнице Гокај Софуоглу њемачким медијима, изразивши увјерење да је доба када су људи одређивани према крви окончано 1945, те да је захтјев за тако нешто неумјестан.

Гласање у њемачком парламенту погоршало је ионако поремећене односе Турске са ЕУ, а у тренутку када 28-члани блок рачуна на Турску у блокирању прилива миграната у Европу, закључује француска агенција.

PODIJELI