НА ПРЊАВОРСКОЈ ЕРГЕЛИ – НОВИМ АСФАЛТОМ СТИЖУ „ЕЛЕКТРИЧНИ ПАСТИРИ“

0
2607

 

Економија Липицанерске ергеле „Вучијак“,у приградском насељу Лужани, добила је ове године много љепши и привлачнијии изглед.Коначно је приведено крају асфалтирање прилазног путног правца,чиме је предузеће добило,први пут за 70 година постојања фирме, савремену путну комуникацију са општинским центром.Изграђен је и мањеж,у коме се организује јахање и тренажни процес,односно такозвано лонџирање липицанера.

У пословодству су задовољни и успјешним завршетком најзначајнијег годишњег посла,обезбјеђења довољних количина кабасте хране за зимски период,када  се грла налазе у затвореним објектима.До почетка прољећне испаше грлима ће бити на располагању 220 тона сијена,а у дирекцији планирају да прошире пољопривредну механизацију,како би припремали сјетву  зрнастим  културама које се користе у исхрани липицанера.

ranko-grubesic
Ranko Grubešić, direktor Ergele

 

-Након прољећне, планиране рационализације броја грла,када смо продали четрдесетак липицанера,сада имамо 101 коња свих старосних категорија.Није искључено да се тај број још смањи,јер новим уштедама нећемо угрозити постојеће линије липицанера,каже директор ергеле Ранко Грубешић

Успостављена је и сарадња са ергелама у Хрватској,Словенији и Мађарској,а након завршетка стечајног поступка,када је власник ергеле постала Влада Републике Српске,односно ресорно министарство,створили су се услови и за израженији искорак и повратак старог угледа ове установе.

-Поново је активирано наше чланство у ЛИФ-у (Међународна федерација липицанера),а већ су нас  из сједишта те организације,обавијестили да остварујемо право на финансијску подршку.Тај новац ћемо искористити за инсталирање такозваних „електричних пастира“ на нашем имању,па ће ангажовање чобана бити сувишно,каже Грубешић.

Међу значајнијим новинама је и планирана изградња новог,модерног стајског објекта,који ће се градити у тиролском стилу и имаће капацитет у чијем саставу ће бити чак и купатила за коње и јахаче.

-Развој и унапређење кољичког спорта је један од већих пројекта које планирамо да реализујемо,а од овог простора направимо атрактиван туристички локалитет.Имамо пуну подршку Министарства пољопривреде,шумарства  водопривреде,које ће  нам  за ову годину  издвојити 400.000 марака,истиче директор најстаријег прњаворског предузећа,основаног у прољеће 1946.године.

panorama-30-oktobra-maketa-budueg-objekta-ergele-foto-b-radulovic

Од промјене власничког статуса,ергелом у насељу Лужани дувају много повољнији вјетрови,при чему је и материјални положај 12.оро запослених „коњушара“ много бољи него раније,када је ергела била на ивици опстанка.

 

ПРЕГЛЕД

У првој половини новембра на ергели ће бити организован и редовни годишњи преглед коња,услови боравка у стајским објектима и здравствено стање липицанера. Зимски период је и вријеме када на свијет долази подмладак ергеле.

PODIJELI