Обиљежавање Видовдана- крсне славе Војске Републике Српске

0
2060

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас на Равној Романији обиљежавању Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске.

Додик ће на Равној Романији у Манастиру Свети Георгије – Соколица присуствовати славском обреду.

Из кабинета предсједника саопштено је да ће Додик вечерас у Андрићграду присуствоватиотварању Сајма књига и откривању споменика Мехмед-паши Соколовића у Вишеграду.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Српске постхумно је одликовао 200 бораца, Медаљом заслуга за народ.

Честитке војницима упутили су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци. Интегрисана је у Оружане снаге БиХ као Трећи пук.

Први пјешадијски батаљон Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ обиљежиће данас у Бањалуци Видовдан. Командант Првог пјешадијског батаљона Саво Видаковић најавио је раније да ће крсна слава бити обиљежена у Цркви Светог Великомученика кнеза Лазара у бањалучком насељу Лазарево.

Биће служена Света архијерејска литургија и парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас. Из Трећег пјешадијског пука најављено је и да ће Видовдан бити традиционално обиљежен у касарни “Козара” са свештенством и вјерницима Српске православне црквене општине Лазарево.

PODIJELI