Од 30.јуна ниже цијене роминга у региону

0
2741

Босна и Херцеговина, Македонија, Србија и Црна Гора успјеле су да успоставе властито регулаторно тржиште и увесшће ниже цијене роминга од 30. јуна, изјавио је македонски министар за информационо друштво и телекомуникације Иво Ивановски.

Цијене роминга за телефонске разговоре биће смањене за 73 посто док ће цијене мобилног интернета у ромингу пасти за 90 посто. Осим тога, цијене СМС порука ће пасти са 0,2 евра по поруци на 0,09 евра.

Тродневна међународна конференција, коју је организовала Агенција за електронску комуникацију, одржава се у Македонији, а фокус јој је на регулацију електронске комуникације, регулаторне мјере, стимулисање развоја нових технологија, као и нове услуге за кориснике.

Министар Ивановски је рекао да су Македонија и њене сусједне државе успјеле постићи договор о тарифи роминга прије него што је то урадила Европска унија.

“ЕУ још увијек није успјела да хармонизује тарифу роминга за свих 28 чланица, док су Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина то успјеле. Од 30. јуна македонски држављани ће платити мање цијене роминга када путују у ове земље”, казао је Ивановски.

Конференцији присуствују представници регулаторних тијела из Србије, Бугарске, Црне Горе, Финске, Турске, Хрватске, Румуније, Кипра, Молдавије, Белгије, Албаније, Косова и Међународне телекомуникацијске уније.

Европа се профита не одриче

Еуропска унија још неко вријеме неће укинути роминг накнаде за коришћење мобилне телефоније у иностранству. Крајем 2016. додатни трошкови телефонирања и мобилног сурфања ипак би могли коначно постати прошлост, пише ДW.
Ако постоји ријеч коју мрзе власници смартфона широм свијета (не само у Еуропској унији), онда је то роминг. Ко у иностранству телефонира или користи интернет, мора рачунати са знатно „дебљим“ мјесечним рачуном матичне телекомуникационе компаније него иначе. Европска комисија и Европски парламент намјеравали су да укину те накнаде. План је био да се то учини до јула идуће године. Али од тога неће бити ништа. Неке чланице ЕУ-а се противе укидању роминга.

Цијене роминга у ЕУ

Цијене роминга у ЕУ

Посланица баварске Хршићанско-социјалне уније у Европском парламенту Ангелика Ниблер каже да упада у очи да се притом ради о земљама из којих и долазе велике телекомуникационе компаније. “То су Шпанци с Телефоником, Талијани, Њемачка, Велика Британија с Водафоном,… Мислим да ће управо из тих земаља бити отпора“, каже Ниблер.

Понуђачи услуга телефонирања, међу њима и Њемачки Телеком и компабије у власништву њемачког дива, очито се не желе тек тако одрећи прихода од раминга. За њих би то значило – губитак. Поготово у временима у којима све више људи, и то посвуда у Еуропи, желе да сурфају мобилно и преко граница. Значи ли то да роминг неће бити укинут?

Не, сматра посланица њемачке Социјалдемократске странке у Европском парламенту Констанце Крел: “Компромисом је предвиђено комплетно укидање роминга, али пола године касније.“ Помјерање термина значи да Европски парламент циља на укидање накнада крајем 2016. године, а не у љето идуће године. Био би то лијеп божићни поклон за све Европљане који мобилно телефонирају и сурфају путујући по Старом континенту. То би било важно и за вјеродостојност Европског Парламента и Комисије.

100 минута и 100 СМС-порука по “домаћој“ тарифи

Од ове недеље поновно ће се почети преговарати о ромингу. Компромисно рјешење би могло бити да већ од почетка 2016. појефтини одређени пакет минута телефонирања и СМС порука посланих “из роминга“. Могуће је да за тај одређени број минута и СМС порука буду по цијени “домаће“ тарифе, појашњава СПД-ова посланица Крел. То би онда могло значити да “барем 100 минута, 100 СМС-ова“ неће бити скупље него у домаћој мрежи, појашњава Крел./RTRS/.

 

PODIJELI