Опрез: Данас вруће! У четвртак освјежење

0
2207

 

Метеоролози за данас најављују темепратуре и до 39 степени. Грађанима се савјетује да се адекватно припреме за још један врео дан, тако што ће се клонити сунца, пити воду…

Јутро сунчано и угодно. Током дана претежно сунчано и у већини предјела бити вруће. Средином дана и током поподнева на југоистоку и истоку развој облака може у тим предјелима условити локалне краткотрајне пљускове са грмљавином. Највиша дневна температура ваздуха од 33°C до 37°C,  понегдје и око 39°C, у вишим предјелима од 28°C.

У Бањалуци ће данас бити сунчано и вруће уз мали дневни развој облачности. Вјетар слаб југозадани. Највиша дневна температура ваздуха око 37°C.

Врућине се настављају и у сриједу. У првом дијелу дана ће бити сунчано, а касније поподне пљускови ће се јавити понегдје на западу. Увече и у ноћи киша захвата сјеверне и западне предјеле. У ноћи су могуће и локалне непогоде у овим предјелима уз јаче пљускове са грмљавином.

Јутарња температура ваздуха у сриједу кретаће се од 17°C до 22°C, на југу до 25°C, у вишим пределима од 15°C. Највиша дневна температура ваздуха од 32°C на западу до чак 38°C на истоку и југоистоку, у вишим пределима на западу од 27°C.

Освежење уз брзи пад температуре очекује нас у четвртак на западу, а до краја дана и у осталим предјелима. Киша ће падати од јутра на сјеверу и западу, а на југу и истоку ће бити више сувог и сунчаног времена. Током дана киша постепено захвата и остале предјеле, а уз јаче пљускове понегдје може бити и локалних непогода уз појаву града и јаког ветра.

Јутарња температура ваздуха од 15°C до 20°C, на југу до 22°C, у вишим пределима од 12°C. Највиша дневна температура ваздуха ће имати велике разлике од запада гдје ће бити само 18°C до југоистока гдје ће бити до 30°C. У Херцеговини и даље топло уз температуру до 33°C.

Знатно свежије вријеме у петак, поготово на истоку гдје ће бити облачно уз честу кишу. На сјеверу и западу променљиво вријеме уз слабу кишу повремено. Јутарња температура ваздуха од 13°C до 16°C, на југу до 18°C, у вишим предјелима од 9°C. Највиша дневна температура ваздуха од само 17°C на истоку до 24°C на сјеверу, у вишим предјелима од 13°C. У Херцеговини мало топлије до 27°C, наводи се на сајту Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Грађанима се савјетује да се адекватно припреме за још један врео дан, тако што ће се клонити сунца, пити воду и избјегавати дуже стајање у мјесту. Љекари су упозорили да се, без пријеке потребе, не излази из куће од 11 до 17 часова.

Због врућине најугроженији су срчани болесници, хипертоничне особе и старија лица. Упозорава се да се у оваквим тропским данима могу јавити тропски грчеви због губитка електролита, односно течности из организма путем зноја, а могуће су сунчанице и топлотни удари.

Главу треба заштитити од директног излагања сунцу. Они који бораве на отвореном најбоље је потражити хладовину и не стајати у мјесту, већ лагано шетати. Потребно је пити доста течности, а најбољи су вода, лимунада и прохлађени чајеви. Савјет је да се не једе “тешка храна”, да се носи лагана одјећа од природног материјала, а најважнији је да се грађани не излажу директном сунцу дуже од пола сата.

Министарство рада апеловало је на послодавце да прерасподијеле радно вријеме и тако заштите здравље радника. Од послодаваца је затражено да примјењују међународни стандард, који дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

PODIJELI