Преминуо легендарни Дејвид Боуви

0
2019

Музичка икона Дејвид Боуви је преминуо у 70. години живота након 18 мјесеци борбе са раком, саопштила је његова породица.

“Дејвид Боуви умро је мирно, окружен породицом, након 18 мјесеци храбре борбе против рака. Иако ће многи од вас подијелити њихов бол, молимо вас да поштујете њихово право на приватност док тугују”, објавио је Боувијев тим на друштвеним мрежама.

Култни музичар који је током пола вијека обиљежио и мијењао музичку сцену прије три дана је прославио 69. година објавивши албум “Blackstar”, а јавност није била упозната са његовом болешћу.

Утицајни пјевач, текстописац и продуцент експериментисао је са глам роком, арт роком, соулом, хард роком, денс музиком, попом, панком и електроником током своје каријере која је трајала дуже од 40 година.

Боувијев умјетнички пробој догодио се 1972. албумом “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars“ који је звијезду представио као ванземаљца.

Стапајући британске и јапанске утицаје и рок са позориштем, Боуви је створио живописни андрогини алтер его Зигија Стардаста.

Три године касније постигао је први велики успјех у Америци синглом “Fame“.

Међу његовим незаборавним пјесмама биле су “Let’s Dance” из 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”…

Због очију различитих боја (посљедица школске туче) и тананог изгледа, Боуви је био природан избор за многе необичне филмске улоге, а играо је и ванземаљца у надреалном филму Николаса Рега “The Man Who Fell to Earth“ 1976.

Критичари су били одушевљени и његовом главном улогом у бродвејском спектаклу из 1980. “Човек-слон“.

Боуви је играо и у посљедњем филму Марлен Дитрих “Just a Gigolo“ (1978), затвореника у Другом свјетском рату у “Merry Christmas Mr. Lawrence“ 1983 и Понтија Пилата у Скорсезеовом “The Last Temptation of Chris“ (1988). У филму “The Prestige“ из 2006. играо је Николу Теслу.

Рођен је као Дејвид Џоунс 8. јануара 1974. али је променио име 1966. након што је Дејви Џоунс из групе “The Monkees” стекао славу.

Боуви је у једном интервјуу 1972. рекао да је геј, иако се углавном сматрало да је то учинио како би пробудио интересовање за Зигија Стардаста. Тада је офарбао косу у наранџасто и носио женску одјећу. Албум је постао права сензација.

Британски премијер Дејвид Камерон написао је данас на свом Твитер налогу да је смрт музичара Дејвида Боувија велики губитак.

Камерон је навео да је одрастао слушајући и гледајући Боувија, “поп генија који је увијек радио праву ствар и увијек се појављивао у новим издањима”.

Амерички репер Кање Вест је на Твитеру навео да му је Боуви био “најважнија инспирација”.

Он је истакао да је Боуви био толико неустрашив и креативан да “нам је пружио магију за сва времена”.

Британски рокер Били Ајдол такође се огласио на Твитеру, рекавши да га је вијест о Боувијевој смрти скоро расплакала. “Почивај у миру”, додао је Ајдол.

PODIJELI