Разлог више да кренете у теретану

0
2537

Сви већ знају да су вјежбе под оптерећењем добре за здравље. Захваљујући њима јача мишићно ткиво, а чак ослобађају и стреса.
Међутим, нова студија показује да вјежбе са теговима и то у трајању од свега 20 минута могу поправити дугорочно памћење и то за око 10 процената.
“Наша студија показује да људи не морају проводити сате у теретани, како би побољшали функционисање мозга“, каже вођа студије Лиса Вајнберг, апсолвент Технолошког универзитета у Џорџији.
За потребе студије, истраживачи су испитали 46 здравих одраслих особа које су имале задатак да запампте серију од 90 фотографија.
Половина групе је потом радила вјежбе за ноге (50 понављања) док је друга сједела. Истраживчи су затим узели узорке пљувачке од свих испитаника.
Два дана касније исти испитаници поново су гледали серије, овог пута од 180 фотографија, међу којима су биле и оне које су им раније приказане. Имали су задатак да се сјете које фотографије су видјели раније, а које су нове.
Особе које су вјежбале сјетиле су се око 60 одсто фотографија које су раније видјели, док су остали могли да упамте свега 50 одсто.
Ранија истраживања спроведена над старијим мушкарцима и женама (од 50 до 85 година) показала су да кратке вјежбе поправљају памћење због отпуштања хормона стреса норепинефрина.
Научници одавно знају да је тај хормон веома важан за памћење, а нова студија је показала и да је био заступљен у већој мјери у узорцима пљувачке особа које су вјежбале.
Студија је објављена у онлајн издању журнала “Acta Psychologica”./RTRS/

PODIJELI