РАЈ ЗА ЉУБИТЕЉЕ ФАЗАНА

0
3080

Приводи се крају сезона лова на фазане

 

Многим показатељима прњаворска општина сврстава се међу десет највећих у Репулици Српској.Када је ловство у питању,онда је Прњавор у самом врху ,како дугом традицијом постојања и бројем чланова,тако и богатством какво се налази на 630 квадратних километара земљишног простора.Ловачко удружење „Борик“ има више од 950 чланова,са сталном тенденцијом пораста.

И ове јесени стотине ловаца живе за  недељна теренисања,уживајући   у   природном амбијенту .Једва чекају тај дан и ритуал који претходи одласку у предивни ,пространи крајолик.Према календару лов на фазана траје још шестог,13. и  20.децембра,када ће сезона бити завршена.

-У ловачкој униформи сам већ 36 година,па се сврставам међу прњаворске ветеране.Одувијек ме привлачио одлазак у ловишта,са другарима,гдје нас прате разне згоде и ужитак с којим се мало шта друго може поредити.Уз зеца,највећа  пажња усмјерена је на  лов на фазана.Истински ме радује чињеница да су прњаворска ловишта,фондом животиња и птица, већ готово вратила онај стари,пријератни изглед,каже Шефик Софтић, пензионисани просвјетни радник из Прњавора.

Некада је на ово подручје стизао значајан број ловаца из Италије,што је доносило и значајан профит овој општини.У првом плану су биле птице,међу којима је,наравн,предњачио фазан.

-Нема ту некаквих посебних припрема.Довољна је добра воља,солидна кондиција за пјешачење и  – ужитак је комплетан,чак и ако се догоди да дан буде празан у смислу улова.Постоји,додуше,неколико врста ,односно начина лова на фазана,а један од њих је лов уз помоћ ловачког кера,углавном енглеског сетера.као расе којој је специјалност баш та птица,истиче Софтић.

Ове јесени планиран је одстрел 1.200 фазана.У групи је најмање петорица ловаца,а оружје се одлаже послије 16 часова.Уз то што је једна од најљепших птица,фазан се сврстава и међу интелигентије врсте. Примјетна је и  разлика у изгледу ,јер су мужјаци упадљиво крупнији од женки.

У оквиру сталног побољшања „понуде“,руководство „Борика“  и ове године набавило је значајну количину младих фазана из  добојске Фазанерије.Природни процес размножавања одвија се у првој половини године. Ранија пребројавања дивљачи у прњаворским ловиштима показало је  да се рапидно повећава број фазана,при чему је криволов  готово занемарљив.

КУЋНИ УКРАСИ

Од многих птица које  легално постају плијен ловаца,у многим прњаворским домаћинствима као украс налазе се препарирани фазани.Постоје и ловци који су истински мајстори за „оживљавање“  устријељених примјерака,а међу њима је и ветеран ове „професије“,Никица Мерловић,пензионисани просвјетни радник из Прњавора. /prnjavorlive.info/.

PODIJELI