Референдум није нарушио мир и стабилност региона

0
2034

Београд – Мир и стабилност у региону су очувани упркос злурадим наговјештајима да ће референдум о Дану Републике и локални избори у Српској угрозити стабилност и довести до насиља, рекао је јуче у Београду предсједник РС Милорад Додик након састанака са предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем.

Саговорници су на одвојеним састанцима разговарали о односима и важности очувања мира и стабилности у региону.

– Додик и Николић су закључили да изборна воља грађана мора да се поштује и да је неопходно очување демократских принципа на којима почива функционисање институција и правне државе – саопштено је из Предсједништва Србије након састанка Николића и Додика.

Николић је честитао Додику на одржаном референдуму о Дану РС и на успјеху који је остварио на локалним изборима.

– Сагласили смо се да су мир и стабилност веома важни, да су очувани и да се показало да су се преварили спекуланти који су говорили да ће референдум у РС и локални избори угрозити стабилност и да ће бити насиља. Народ у РС је показао високу демократску свијест, што је показало да нису били у праву они који су предвиђали разне догађаје – рекао је Додик послије састанка.

Додик је прије састанка са Николићем разговарао и са Вучићем о актуелној ситуацији и стабилности у региону.

– Закључили смо да активности треба да буду усмјерене у правцу јачања регионалне стабилности – рекао је Додик.

На састанку Додика и Вучића било је ријечи и о градњи моста преко Дрине између Братунца у РС и Љубовије у Србији.

– Отклоњени су сви проблеми у вези са градњом овог објекта, што је у интересу и Српске и Србије. Динамика изградње моста биће одржана – рекао је Додик.

Најавио је да се са Вучићем договорио да се у наредних десетак дана поново састану и разговарају о плановима за конкретне будуће пројекте.

– Сусрет са Вучићем и Николићем била је још једна прилика да потврдимо добре односе РС и Србије – рекао је Додик.

Предсједник РС се састао у Београду и са прослављеним српским режисером Емиром Кустурицом и захвалио му за подршку одржавању референдума о Дану Републике.

– Кустурица иза себе има бројна дјела и од великог значаја је када такав човјек и умјетник гласа и позове своје суграђане и укаже им на значај изјашњавања о Дану Републике, које није било само изјашњавање о датуму, већ и изјашњавање о будућности РС и српског народа – рекао је Додик.

Кустурица је честитао Додику и СНСД-у на убједљивој побједи на локалним изборима оцијенивши да је исказана подршка грађана РС политици коју води Додик, чији је циљ заштита Српске, њене традиције, српских интереса и српске културе.

Бећковић: Народ подржава очување РС

Милорад Додик је разговарао у Београду и са писцем и пјесником академиком Матијом Бећковићем.

Бећковић је честитао Додику на изборној побједи коју је његова странка остварила на локалним изборима и на одржавању референдума о Дану Републике.

– Одржавање референдума је био велики дан за РС, а убједљива побједа СНСД-а на изборима доказ да политика очувања Српске и њене историје има подршку народа – навео је Бећковић.

PODIJELI