Томаш: Аутопут и пословна зона развојне шансе за Прњавор

0
2425

Изградња аутопута “9. јануар” и пословне зоне на Вијаци представљају дугорочну развојну шансу за општину Прњавор како за повећање запослености тако и за привредни развој, сматра начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Он у интервјуу за Срну наводи да је план да пословна зоне Вијака буде завршена у првој години његовог мандата, јер се заинтересовани привредници, међу којима има и локалних, већ јављају.

Томаш напомиње да већ пет година предузеће “Ратар” опструише књижење власништва над земљиштем, предвиђеним за пословну зону, на општину Прњавор.

Није логично да људи из Геодетске управе приликом писања рјешења направе одређене техничке пропусте,како би се сутра таква рјешења нашла на суду и била оспоравана. Тражићемо дневне извјештаје да можемо пратити докле се дошло у рјешавању ове проблематике,а циљ нам је да то буде што прије окончано” – најављује Томаш.

Према ријечима начелника општине Прњавор, намјера локалне власти јесте да се, када је ријеч о инфраструктурним пројектима, промијени и изглед ужег градског језгра, које би требало да добије шетачку зону у Светосавској улици.

Оно што би могло створити одређене проблеме у реализацији јесу буџетска средства.

“У нацрту буџета за 2017. годину, који сам на примопредаји добио од бившег начелника, уписано је да је вриједност инвестиција нула, што значи да за инвестиције у идућој години није предвиђена ниједна марка јер се плаћају обавезе из неког ранијег периода.

Тако за изградњу Музичке школе,за коју смо чули да је завршена, одједном имамо случај да идуће године треба оптеретити буџет за значајну цифру, јер ове године није ништа плаћено” – наводи Томаш.

Он истиче да још не жели причати о затеченом стању, јер су потребни анализа обимне документације и прикупљање одређених информација.

“Када будем имао податке не само о раду административне службе већ и повезаних буџетских корисника и јавних предузећа онда ћу изаћи са информацијом о стварном стању” – напомиње Томаш.

Нови начелник Прњавора је као мјеру спречавања распродаје општинске имовине прије неколико дана поништио раније објављени конкурс о продаји земљишта на двије локације садашњег градског бувљака.

Томаш је најавио да ће се више радити на социјалној проблематици, подршци младима, промоцији пољопривредника, али и на промјени нарушеног имиџа општине у јавности.

“Намјера је да се политика општине Прњавор у будућем периоду води кроз добре идеје и пројекте и да Скупштина и генерално функционисање власти буду што више засновани на нормалним принципима.

Имамо акциони план са роковима и мјерама и очекујемо да сви дају своје сугестије и укажу на недостатке, јер сам, као начелник, отворен за сарадњу и идеје свих политичких субјеката који желе добро Прњавору” – наводи Томаш за Срну.

Он је поновио и да је СНСД, који има десет одборника у Скупштини општине, обезбиједио потребну скупштинску већину,коју ће поред коалиционих партнера чинити и неки од представника других политичких партија ,а који су током предизборне кампање подржавали тадашњег начелника општине.

Конститутивна сједница Скупштине општине Прњавор ће, како је најављено, бити одржана у сриједу, 30. новембра,а у скупштинским клупама у наредне четири године сједиће 29 одборника.

Извор: СРНА

PODIJELI