Туск апеловао на Британце да не гласају за Брегзит

0
2771

Предсједник Европског савјета Доналд Туск објавио је данас директни позив грађанима Британије да на референдуму о изласку те земље из Европске уније 23. јуна гласају за останак у том блоку, додајући да би Брегзит ослабио не само Европу, него и читав западни свијет.

“Желио бих да апелујем на британске грађане, у име, сигуран сам, готово свих Европљана и европских лидера: Останите са нама”, поручио је је Туск Британцима током посјете Португалу, пренио Ројтерс.

“Без вас, не само Европа него и читав западни свијет ће постати слабији. Заједно можемо да се суочимо са све већим изазовима које носи будућност”, истакао је бивши пољски премијер.

Званичници ЕУ се досад нису директно изјашњавали у вези предстојећег референдума у Британији, страхујући да би то могло да буде контрапродуктивно.

Они, међутим, већ дуго истичу да желе да Британија остане у Унији, посљедњих дана, пошто анкете указују да је разлика између присталица останка и изласка из ЕУ минимална, све више званичника ЕУ даје изјаве о опасностима Брегзита.

Туск ће предсједавати наредним самитом лидера ЕУ, заказаном за сљедећи уторак или сриједу у Бриселу, гдје ће бити ријечи о исходу британског референдума, који ће до тада бити познат.

PODIJELI