У РС проглашена три споменика природе

0
2973

Закон о заштити природе, који је на снази од прошле године, дао је могућност јединицама локалне самоуправе да проглашавају заштићеним поједина природна добра која се налазе на њиховом подручју, што су искористиле општине Соколац и Фоча

Општине Соколац и Фоча су уз подршку и сагласност Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске донијеле одлуке о проглашењу три споменика природе на свом подручју, и то за Пећину под липом, Гирску пећину и пећину Ледењача.

Ова природна добра су на овај начин постали први споменици проглашени од локалних заједница у Српској, а на основу новог Закона о заштити природе.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да се на овај начин површина под заштитом у Републици повећала и износи 22.192 хектара.

“Заштита наведених споменика природе омогућиће интензивнији развој турзма у општинама на чијим подручјима се налазе, а посебно бих истакла да ће омогућити снажнију научно-истраживачку дјелатност у области спелеологије и антропологије”, истакла је Голићева.

Она је нагласила да би остале општине требало да препознају могућности за развој које овакав начин заштите репрезентативних и јединствених споменика природе, на њиховим подручјима, пружа.

Пећина под липом на територији општине Соколац, у близини села Кадића Брдо, је значајна као археолошки локалитет. Палеолитски гравирани цртежи на улазу у пећину су, према доступним подацима, најстарији на простору Републике Српске и БиХ.

Откривен је и богат археолошки материјал – камене алатке и оруђа, артефакти из палеолита, а испред отвора су пронађени и остаци пећинског медвједа.

Истраживања су показала да је прачовјек насељавао овај простор у дугом временском периоду и ово палеолитско налазиште је од прворазредног значаја не само за Републику Српску и БиХ, него и за југоисточну Европу.

Гирска пећина је смјештена на сјевероисточним падинама планине Озрен, општина Соколац, и представља хидролошки активну пећину изворског типа са пространим главним каналом и три споредна канала укупне дужине 1.300 метара.

Основна вриједност пећине је у богатом пећинском накиту који је остао очуван у изворном облику.

Пећински стубови у главном каналу достижу пречник и до три метра, а канал је испуњен и саливима, коралним накитом, сталактитима и драперијама, а и споредни канали су богати пећинским накитом који је на појединим мјестима толико развијен да преграђује канале.

Пећина Ледењача у Миљевини, на територији општине Фоча, је значајна, прије свега, због археолошке вриједности.

То је потпуно сачуван у изворном облику спелеолошки објекат који заједно са осталим дијеловима спелеолошког система показује други стадијум развоја крашког процеса.

Пећина је интересантна и по томе што представља простор некадашњег борављења праисторијских људи, а материјални докази људи из Бронзаног доба су очувани у изворном облику и трагови скрнављења су занемарљиви.

Пећина Ледењача је тренутно једна од двије пећине Републике Српске код којих постоје праисторијски цртежи испред улаза. По љепоти, атрактивности и оригиналности ови цртежи су јединствени на територији Републике Српске и БиХ.

Смјештени на сјеверној и јужној страни улаза, ови цртежи рађени су на два начина: гравирањем урезаних линија и пунктирањем група ситних тачкица.

Постоје различита тумачења цртежа, од оних да су у питању фалуси, врсте примитивних алатки или крајње поједностављени људи.

Пећина је добила име Ледењача јер се у љетним мјесецима са улазног стропа формирају леденице усљед процјеђивања прокапних вода и мијешања хладног ваздуха из пећине са спољашњим, топлим ваздухом.

Да би донијели акт о проглашењу заштићеног подручја, јединице локалне самоуправе морају прибавити сагласност Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а претходно и мишљење Републичког завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа и других надлежних министарстава.

Стручну основу, односно студију заштите израђује Републички завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа који и води Регистар заштићених природних добара.

У Републици Српској је у току је и поступак доношења одлуке о проглашењу заштићеног споменика природе Велика пећина у општини Билећа.

PODIJELI