Хрватски ветерани у паници од српске “универзалне јурисдикције”

0
2430

Влада Хрватске је у договорила да одреди рок властима у Србији за нотификацију суспензије закона о универзалној јурисдикцији, изјавио је одлазећи министар спољних послова у техничкој влади Хрватске Миро Ковач. “Ако господин Вучић сматра да он то не мора да спроводи, он своју земљу неће увести у Европску унију”, рекао је Ковач одговарајући на констатацију новинара да српски премијер не схвата тако хрватске захтјеве.

Само неколико сати након што је Србија у Бриселу отворила поглавља 23 и 24, званични Загреб је поновио пријетње да ће онемогућити Београд да затвори поменута поглавља, уколико хрватски захтјеви у вези са укидањем закона о универзалној јурисдикцији, правима националних мањина и сарадњи са Хашким трибуналом не буду испуњени.

Ковач такође тврди да је отварањем поглавља српски закон о универзалној јурисдикцији “de facto суспендован”.

Иако је европски комесар за проширење Јоханес Хан јуче у Бриселу изјавио да закон о јурисдикцији, на чијој измјени Хрватска инсистира у процесу преговора Србије са ЕУ, није дио преговарачког процеса, Ковач тврди супротно и каже да је на хрватски захтјев у заједнички преговарачки оквир ушла формулација којом се истиче “потреба за регионалном сарадњом и добросусједским односима у процесуирању ратних злочина, укључујући и циљ да се избјегне сукоб надлежности”..

Ово питање није дио споразума о приступу Србије ЕУ“, поручио је Хан у понедјељак, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа на заједничкој прес конференцији са српским премијером Вучићем и Мирославом Лајчаком, предсједавајућим међувладине конференције Србија – ЕУ.

Зато, рекао је Хан, нисмо сматрали да је потребно тиме се бавити.

Хан је, наиме, рекао да Хрватска и Србија заправо имају слична правна рјешења, али различите ставове о томе и да зато и постоји “Берлински процес помирења, суочавања са прошлошћу, али и гледања у будућност”.

Упркос томе, Ковач је новинарима у Загребу касно синоћ, након разговора са хрватским ветеранима, који се иначе противе давању сагласности Загреба да омогући Србији да отвори поглавља 23 и 24, рекао да ће Београд “морати да укине надлежност за ратне злочине у Хрватској”.

“То конкретно значи да Србија мора укинути надлежност за ратне злочине у Хрватској, мораће тај закон да промијени, мораће да га суспендује”, казао је Ковач и додао да је тај закан са јучерашњим даном “de facto суспендован”.

Навео је да ће Србија морати у потпуности да сарађује са Хашким судом, уважавати, примијењивати све његове пресуде и одлуке, а сви они који су оптужени, како је рекао, мораће бити изручени Хашком суду.

Србија ће такође, рекао је, морати с Хрватском да ради на проналажењу несталих, посмртним остацима и размјењивати информације.

“Мораће омогућити жртвама рата право на одштету те омогућити да хрватска мањина има свог загарантованог представника у Народној скупштини”, рекао је даље Ковач.

То су, како тврди, све обавезе које Србија има од дана отварања поглавља, односно када је прихватила преговарачки оквир на подручју правосуђа и основних права.

“Ми сада очекујемо од власти у Србији да не коментаришу на свој посебан начин ове обвезе које су прихватили у Бриселу на међувладиној кофнеренцији, него очекујемо да почну да примјењују обвезе”, рекао је Ковач.

Не желимо, казао је, да Србија застрашује хрватске ветеране, хрватске држављане некаквим изјавама о томе да ће некога прогонити.

“То не долази у обзир. Хрватска има своје правосуђе, Хрватска је задужена за хрватску територију, а Србија и њено законодавство за ратне злочине не могу бити надлежни за Хрватску и за хрватске држављане. То више неће бити могуће”, казао је Ковач поручивши да ће хрватски бранитељи бити сигурни на хрватској територији за шта ће им гарантовати хрватска држава.

Ковач је рекао и да ће Загреб пажљиво пратити спровођење тих, како је рекао, обавеза без којих “Србија неће моћи напредовати према Европској унији”.

Осврнувши се на недавну изјаву в.д. тужиоца за ратне злочине Србије Милана Петровића да се воде истраге против хрватских учесника рата за злочине на подручју Хрватске, Ковач је поновио да је то неприхватљиво и да Хрватска очекује да Србија то демантује, пише Хина.

PODIJELI