0
1652

Poreska uprava krenula je u prinudnu naplatu. Više od šest miliona maraka poreski obveznici u RS duguju za porez na nepokretnosti.

Ovo je zbirni dug za prethodne tri godine. Iako cifra nije mala, u Poreskoj upravi kažu da je naplativost oko 90 odsto. Međutim, poručuju, dug nikome neće biti oprošten. Novac od ovog poreza pripada lokalnim zajednicama.

Opomena, blokada računa, aktiviranje hipoteke na nepokretnosti-ovo su metode koje je do sada koristila Poreska uprava da naplati porez za nepokretnu imovinu.

Uskoro će, kažu, biti rigorozniji prema onim koji ne izvršavaju svoje obaveze- pljeniće imovinu.

U Poreskoj upravi priznaju da osim neodgovornosti građana razlozi su i tehničke prirode. Nemogućnost uručenja poreskog računa.

Među onima koji duguju, najviše je građana sa prebivalištem u inostranstvu. Najveća naplativost ovog poreza je u Trebinju,a najlošija u Doboju. U nekim lokalnim zajednica tvrde da naplativost iz godine u godinu pada.

Problem predstavljaju i pojedini građani koji nisu prijavili imovinu. Učešće prihoda od ovog poreza u budžetu smatraju u Gradskoj upravi Banjaluke bilo bi veće od 6 odsto da budu pooštrene kontrole.

Onima koji nisu prijavili imovinu biće uručeni računi sa zateznim kamatama i novčana kazna od 500 do 1.500 maraka za fizička lica i od 1.000 do 3.000 maraka za pravna, te troškovi prinudne naplate./rtrs/

PODIJELI