Prnjavor: Radost Uskrsa dijele s komšijama

0
292

Uskrs – to je pobjeda života nad smrću, nada da ovaj svijet može biti bolji i svih sedam nedjelja posta, koje prethode ovom prazniku, u znaku su podsjećanja na žrtvu koja vodi do tog boljitka.

Tako je porodica Hajek iz Prnjavora juče za “Nezavisne” objasnila način na koji osjećaju najveći vjerski praznik u kršćanstvu/hrišćanstvu. Štefanija, Zdenka i Emilija, tri su generacije iz ove najstarije češke porodice na području prnjavorske opštine, s kojima smo pričali u vrijeme svečanog porodičnog doručka. “Ovo sada je intimniji momenat, kada najuža porodica dijeli praznične trenutke.

Već oko 17 sati očekujemo članove šire familije, rođake, komšije i radne kolege, iz svih kultura. Sa pravoslavcima i muslimanima već decenijama unazad dijelimo tradiciju i za prazničnom trpezom”, objašnjavaju nam Štefanija i Zdenka, majka i kćerka. Zdenka je peta generacija Čeha na ovom području i posebno je srećna što sa 11-godišnjom kćerkom Emilijom dijeli radosti Uskrsa i uči je o značaju ove vrste porodičnog okupljanja.

Tradicija je da se u subotu naveče, na misi bdijenja, blagoslovi hrana kojom će se porodica, nakon posta, poslužiti na uskršnje jutro. Ova misa, inače, traje tri sata uoči ponoći i jedna je od najdužih i za vjernike najdragocjenijih. Na “blagoslov jela”, kako je poznatija ta tradicija, porodice nose jaja, kuvanu šunku, mladi sir, puter, peretak… Religija je za Hajekove sastavni dio kulture i nešto na čemu porodica insistira kroz 120- godišnju tradiciju.

“Poslije Velikog petka, odnosno izričitog posta i molitve, već sa misnim bdijenjem uoči Uskrsa doslovno počinje praznično uzbuđenje. I to je teško opisati. Samo uskrsnuće kao vjernici doživljavamo veoma emotivno. Vjerski praznici ovdje posebno su kvalitetni u obilježavanju jer je multikultura dio identiteta ovog područja. Na tome treba da budemo zahvalni”, naglasila je Zdenka.

nezavisne

loading...
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here