ECB predstavio novu novčanicu od 50 evra

ECB predstavio novu novčanicu od 50 evra

SHARE

Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zamjeni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korištenju gotovine.

Nova novčanica, s portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.

Svaka novčanica će imati životni vijek od četiri godine i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti, prenosi Klix.ba.

Korištenje apoena od 50 evra se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korištenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjivi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kojem trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke.

Taj procenat u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

Nema komentara

KOMENTARIŠI