Oni su pretnja za stabilnost fudbala: Devet superklubova čije “nenormalno” bogatstvo brine...

Oni su pretnja za stabilnost fudbala: Devet superklubova čije “nenormalno” bogatstvo brine UEFA

SHARE

FK Mančester junajted, Riding
Foto: AP/Tanjug

Poslednji godišnji izveštaj Evropske fudbalske federacije (UEFA) ukazao je na postojanje nekolicine klubova čije je bogatstvo toliko da ne postoji realna šansa da ih neko u skorije vreme stigne u tom pogledu.

Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Real Madrid, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen označeni su od strane UEFA kao brendovi koji iz godine u godinu uspevaju da materijalizuju ogromnu navijačku bazu širom sveta na način koji do sada nije zabeležen.

Sa ekonomske tačke gledišta, samo od sponzora, prodaje dresova i ostalih komercijalnih ugovora pomenuti klubovi su za šestogodišnji period, inkasirali blizu 120 miliona evra – po godini!

Primera radi, prosečna zarada ostalih (u obzir uzeto 700 klubova) od prodaje dresova i ostalih komercijalnih ugovora nije prelazila milion evra godišnje.

Sve veći jaz između grupe prebogatih klubova i onih koji to nisu, je trend koji zabrinjava o čemu je govorio i novi predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Kao čuvar igre u Evropi, UEFA mora biti na oprezu i obraćati pažnju na negativne trendove u sportu, kao što je enormnog profita i koncentracija sponzora samo jedne grupe klubova – poručio je Čeferin.

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

U izveštaju UEFA Čeferin je napisao da se uvođenje finanijskog fer-pleja pokazao kao pun pogodak jer je takav vid kontrole disciplinovao klubove koji su na manjem gubitku nego što su bili pre uvođenja tog monitoringa.

Međutim, veliki disparitet između velikih i malih i dalje je prisutan.

Na primer, 20 klubova Premijer lige zarade više nego svih 597 klubova iz 48 najslabije rangiranih liga u Evropi! U narednim godinama ta razlika biće još veća, jer se ugovori od TV prava u Engleskoj iz godine u godini samo uvećavaju.

Još jedan pokazatelj koliko je Engleska liga kao vodeća u finansijskom smislu daleko iznad ostalih je podatak da i najslabiji klub u ligi zaradi više od TV prava (oko 100 miliona) nego što većina klubova van Ostrva zaradi od svih sponzora zajedno.

(Telegraf.rs)

Nema komentara

KOMENTARIŠI