Papa proglasio majku Terezu sveticom

Papa proglasio majku Terezu sveticom

SHARE
INDIA-VATICAN-RELIGION-TERESA-FILES

Hiljade vjernika okupilo se na Trgu Svetog Petra u Rimu, gdje je papa Franjo danas proglasio Majku Terezu za sveticu Rimokatoličke crkve.

Majka Tereza, čiji svjetovno ime Agnesa Gondže Bojadži, od danas je Sveta Tereza od Kalkute.

Cijele prethodne noći vjernici su prisluživali svijeće, a okupljanje je počelo prije svitanja u Vatikanu. Na Trgu Svetog Petra okupilo se 100.000 ljudi.

Papa je ranije rekao da je Majka Tereza realizovala njegov ideal prema kome je crkva milosrdna “poljska bolnica” za one koji su siromašni i duhom i materijalno.

A na putu do proglašenja za sveticu, papa franja je morao da prizna dva čuda Majke Tereze, među kojima je i iscjeljenje žene, koja je bolovala od kancera.

Veliki broj beskućnika, koji žive u skloništima kojima upravlja red Majke Tereze Sestre milosrđa, prebačeni su sinoć u Rim autobusima iz cijele Italije, kako bi učestvovali u današnjoj misi. Oni su na današnjoj ceremoniji imali počasna mjesta.

Papa Franja je podijelio picu za 1.500 beskućnika koji su se okupili povodom kanonizacije Majke Tereze. Majstor za pravljenje pice napolitane doveo je 20 ljudi, i prebačene su tri peći za pečenje, a hranu su gostima služile časne sestre i sveštenici.

srna

Nema komentara

KOMENTARIŠI