Zaboravite na lijepo vrijeme! Ovo što dolazi nije ni malo lijepo!

Zaboravite na lijepo vrijeme! Ovo što dolazi nije ni malo lijepo!

SHARE

Iz Zavod za javno zdravstvo upozoravaju stanovništvo na najavljeni toplotni talas koji bi sljedećih dana mogao podići živu u termometrima do 40. podioka.

Kako je saopšteno iz Zavoda, visokim temperaturama i UV zračenjem posebno su ugroženi djeca, osobe starije životne dobi, trudnice, hronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom prostoru, te se preporučuje niz zaštitnih mjera.

Treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najvećih vrućina, između 11 i 18 sati, tuširati se treba mlakom vodom, a posebno treba pripaziti na nagle izlaske iz rashlađenih prostorija na vrućinu.

Prostorije u kojima se boravi tokom noći treba provjetravati, a danju spustiti roletne na prozore, potrebno je uzeti dosta tekućine (vode, prirodnih nezaslađenih sokova i mlijeka), izbjegavati alkoholna, gazirana i pića s puno kofeina, te jesti lako probavljivu hranu (voće, povrće, lagane čorbe, nemasne sireve, ribu i slično), a izbjegavati prženu i masnu hranu.

Osobama starijim od 65 godina savjetuje se da piju vodu bez obzira jesu li žedni, jer njihov organizam ima smanjene rezerve vode, a hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisane lijekove.

Kada je u pitanju odjeća, preporučuje se svijetla, prozračna odjeća od prirodnih materijala, nošenje šešira i kapa, kao i zaštitnih naočara.

Na kožu treba nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje pola sata prije izlaganja suncu, a to se posebno odnosi na malu djecu.

U slučaju vrtoglavice, slabosti nemoći, tjeskobe, glavobolje treba hitno otići u hladan prostor i zatražiti pomoć, preporučuju iz Zavoda za javno zdravstvo. /fena/.

 

Nema komentara

KOMENTARIŠI