Биоградско језеро одумире

0
823

Горњи дио Биоградског језера потпуно је пресушио због екстремне суше, а дубина је преполовљена и износи само шест метара, а у Националном парку “Биоградска гора” надају се да ће кише и снијег допринијети повећању водостаја.

Директор Националног парка “Биоградска гора” Саша Јекнић каже да је стање било много горе ранијих година и да се нада да ће падавине учинити да се језеро врати у нормалу.

– Главни извор напајања водом у језеру је управо снијег са Бјеласице. Ниво воде се знатно смањио и у Црном језеру и Скадарском језеру. Свуда је био исти проблем, управо због сушне године – рекао је Јекнић за црногорске медије.

Он напомиње да је просјечна дубина Биоградског језера 12 метара, али да је сада нажалост преполовљена.

Јекнић увјерава да пресушивање језера није утицало на туристичку сезону којом су у Националном парку задовољни и која је трајала до 1. октобра.

– Ово дефинитивно није утицало на одзив туриста који долазе да виде прелијепу природу Биоградске горе – рекао је Јекнић.

Хидролог Дарко Новаковић каже да је ова година дефинитивно била хидролошки лоша, те изражава бојазан да ће до пресушивања језера све чешће долазити.

– Ово захтијева озбиљна истраживања, а на томе се, бојим се, не ради. Падало је веома мало кише и снијега, што је узело данак, а ту је и проблематично отицање језера према ријеци Језерштици – рекао је Новаковић.

Извор: СРНА

PODIJELI