Брнабић у УН: Србија покушава да затвори Пандорину кутију коју је отворила Приштина

0
1116
Данас се Србија веома много труди да постане разложнија, а мање емоционална, прагматичнија, а мање заокупљена митовима, поносна на своје побједе, а не на своје поразе, земља која ствара неочекивана пријатељства умјесто традиционалних омраза, рекла је премијерка Ана Брнабић у Уједињеним нацијама тражећи подршку од свјетске заједнице за одржив мир у региону.

Обраћајући се у четвртак увече учесницима 73. засједања Генералне скупштине УН, она је рекла да је Србија на путу да почне о себи да размишља као о просперитетном, динамичном, креативном, иновативном, отвореном друштву, унутар уједињене Европе, која је цјеловита, слободна и у миру.

“Мене често питају – када други напуштају Европску унију, када се толико много сумња у проспект уједињене Европе – зашто би улазак у Унију био ваш превасходни стратешки циљ и често и сама себе то питам. А у животу, када нисте сигурни за одговоре, враћате се на основне ствари”, навела Ана Брнабић.

Брнабић је представила ново лице Србије и досадашње резултате, а као незаобилазну тему поменула је питање Косова.

“Рећи ћу, међутим, ово: настојећи да нађемо излаз из ове ситуације и у тежњи да градимо бољи свијет за све нас, сви треба да пођемо од нас самих, те од оног што ми сами морамо урадити, прије свега као појединци, онда као земље, па региони, континенти и на крају као уједињени свијет који ми јесмо. Још једном, треба да почнемо да спајамо земље и народе свијета, баш као и пре неких седамдесетак година“, рекла је Брнабићева и додала:

“Основна вриједност Европске уније, у чему много наличи на Уједињене нације је: мир. Није то ни привреда, ни трговина, нити пак веће тржиште. То је мир. Све те друге ствари, и много, много више, произилазе су, и увијек ће произилазити, као ефекат преливања мира. Европска унија је мировни пројекат и то успјешан. А ми желимо и имамо потребу да будемо дио тога – зато постоји одрживи мир, те досљедно томе, стабилност и напредак на Балкану – том немирном региону свијета који је некад био познат као буре барута Европе.“

Ана Брнабић, Уједињене нације (фото: Влада Србије)

Ана Брнабић, Уједињене нације (фото: Влада Србије)

Премијерка је у свом обраћању навела да се Србија данас много труди да иза себе остави традционалне омразе и да је посвећена миру.

“Сваког дана подсјећамо запослене у јавној управи, све нас, да смо ту гдје смо да служимо, а не да нас служе. Одувијек смо били познати, а богме и поносни, на наше набујале емоције, жртвовања, поетске битке, традиционалне омразе. Данас се Србија веома много труди да све то остави иза себе, да то превазиђе и постане разложнија, а мање емоционална; прагматичнија, а мање заокупљена митовима; поносна на своје побједе, а не на своје поразе; земља која ствара неочекивана пријатељства умјесто традиционалних омраза. Србија је данас посвећена миру и, ако могу тако да кажем, понаша се као одрасла“, рекла је премијерка.

Брнабићева се осврнула и на Бриселски споразум и његову примјену.

“Потписали смо Бриселски споразум прије више од пет година и примијенили га. Приштина га је потписала, али још увијек није примијенила ниједно једино слово које у њему пише. Ми ћемо инсистирати на примјени Бриселског споразума и успостављању Заједнице српских општина, али ћемо и даље бити толерантни и стрпљиви. Данас вам могу рећи и ово: ма колико да је тежак, а тежак јесте, ма колико да је велики изазов, а јесте, ма колико да је понекад безнадежан и јалов дијалог с Приштином, ми ћемо остати привржени изналажењу компромиса којим ће се обезбиједити одржив мир, напредак и свјетлија будућност свим народима у региону.“

Ана Брнабић, Уједињене нације (фото: Влада Србије)

Ана Брнабић, Уједињене нације (фото: Влада Србије)

Међународној заједници поручила је да и даље подржава напоре Србије.

“Стога од међународне заједнице тражим да и даље подржава напоре које је Србија иницирала. Да бисмо постигли напредак у дијалогу потребна нам је чврста и досљедна подршка од стране међународне заједнице. Србија је одлучна да ради с другим земљама широм свијета на узимању “заједничке нам судбине“, како то многи у Уједињеним нацијма називају, у сопствене руке. Желимо да будемо одговорни према будућим генерацијама. Желимо да нас оне сматрају одговорним. Стога толико много улажемо у мир, разумијевање и помирење у региону. С друге пак стране, на тај начин инвестирамо и у своју будућност, истакла је Брнабић.

Једна од кључних порука била је да су приоритет њене владе млади и образовање.

“Кључни приоритети моје владе су млади и образовање. Треба да почнемо учити своје младе људе како да мисле, а не шта да мисле. Србија има велику срећу да има много људи, наричито младих људи, који су међу најбољима на свијету у креативном размишљању, видео-играма, генетском истраживању, дигиталној пољопривреди, анимацији, физици, инжењерству, блокчејну, вјештачкој интелигенцији, анализи података, математици, биологији, развоју софтвера и програмирању. Наш апсолутно кључни приоритет је да им дамо подршку и да обезбиједимо да створимо систем, институције као би још више њих могли реализовати свој пуни потенцијал. Не само да ће то бити основа за будући раст Србије већ, што је можда и важније, да им, надамо се, пружимо могућносст да заједно с другима из цијелог свијета граде бољи свијет за све нас“, закључила је премијерка Ана Брнабић.

PODIJELI